Může být sáňkování nebezpečné?

Může být sáňkování nebezpečné?

Kombinace čerstvě napadaného sněhu a alespoň malého svahu či kopce přímo vybízí k sáňkování. Tato zábava může představovat příjemně strávené odpoledne se spoustou legrace, ale i případné zranění.

www.hojeni-ran.cz

Prvním krokem, kterým můžete omezit nebezpečí úrazu, je již samotná koupě sáněk. Vybírejte ty odpovídající věku dítěte, které je bude užívat. Důležitou součástí je druh řídítek, protože starší dítě tak může sáňky lépe ovládat. Nedílnou součástí zimní výbavy je ochranná helma pro všechny děti mladší dvanácti let. Úrazy při zimních radovánkách totiž často bývají ty, které se týkají vážného poškození hlavy a mozku. Tomu můžete pomocí helmy předejít.

Na samotném svahu se úrazu lze vyvarovat tehdy, pokud si rizika budete vědomi a vynasnažíte se mu předejít. Proto dodržujte následující zásady:

* Zkontrolujte terén, kde bude dítě sáňkovat. Nejezdí například na konci sáňkovací dráhy automobily? Není na konci dráhy řeka, potok, plot či parkoviště? Nelze totiž zaručit, že dítě stihne rychle zareagovat a zastavit včas.

* Sáňkovací dráha by neměla být lemovaná stromy, značkami nebo plotem. Zabráníte tak nárazu a vážnému zranění.

* Vybírejte spíše mírnější svahy s dostatečně dlouhou rovinou na konci.

* Nikdy nenechejte dítě sáňkovat bez dozoru.

  • Vysvětlete dítěti, že nošení helmy je nutností. Ani při jejím používání by ale nemělo na sáňkách ležet s hlavou dopředu. Klek či sed jsou bezpečnějšími sáňkovacími pozicemi.
  • Nechte děti sáňkovat pouze za denního světla, nikdy ne po setmění.

* Oblékněte děti do několika vrstev, zabráníte tak prochladnutí. Tento „cibulový systém“ vám navíc umožní případně svléknout svrchní vrstvu tehdy, pokud je to potřeba. Nezapomeňte také na pokrývku hlavy, rukavice a šály. Zabráníte tak podchlazení a omrzlinám.

ČTĚTE TAKÉ:
Vendula Svobodová dělá ze syna holčičku!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud