Muži stačí k zamilování jen osm vteřin!

Muži stačí k zamilování jen osm vteřin!

Čím déle se muž dívá na ženu, kterou vidí poprvé, tím větší zájem o ni má. Pokud se na ni zadívá jen na čtyři vteřiny, příliš ho nezaujala. Když ale prolomí čas 8,2 vteřiny, možná se už rovnou zamiloval.

Podle odborného časopisu Archives of Sexual Behavior u žen nic podobného neplatí. Ty se na muže dívají stejně dlouho, ať už o ně mají zájem, nebo ne. Dávají si zřejmě větší pozor, aby na sebe nepřitahovaly pozornost. Evolučně za tím nejspíš stojí vědomí rizika nechtěného těhotenství.

Vědci sledovali skrytými kamerami pohyby očí 115 studentů, kteří hovořili s herci a herečkami. Pak studenty požádali, aby ohodnotili přitažlivost osob, s nimiž mluvili. Jak uvádí list Daily Telegraph, muži se dívali do očí hereček, které považovali za krásné, v průměru 8,2 vteřiny. Když se ale dívali na ženy, které jim tak přitažlivé nepřipadaly, délka pohledu do očí se snížila na 4,5 vteřiny.

Studentky se dívaly do očí všech herců stejně dlouho. Vědci mají za to, že muži užívají oční kontakt k vyhledávání vhodných partnerek. Ženy dělají něco podobného, ale snaží se při tom být více nenápadné.

Doporučujeme

Články odjinud