Mužské archetypy současné společnosti. Znáte je?

Mužské archetypy současné společnosti. Znáte je?

Každá lidská bytost je svým způsobem unikát s vlastními fyzickými i psychickými dispozicemi, cíly a hodnotami. Přesto lze u všech najít několik shodných vlastností, na jejichž základě je můžeme rozškatulkovat do skupin.

Typický muž neexistuje?

Základní mantrou každé genderové aktivistky je argument, že neexistuje nic jako typický muž či typická žena. Zbytek normálně myslící populace ale samozřejmě najde celou řadu různých znaků, podle nichž lze charakterizovat typicky mužský a typicky ženský postoj, přístup a chování. Dnes se podíváme na takové nejběžnější typy mužů, na které mohou ženy narazit, a krátce si je charakterizujeme.

Moderní doba, moderní typologie

Pokud se podíváme na slovo archetyp do slovníku cizích slov, zjistíme, že se jedná o jakýsi pravzor či původní typ. Lehce přeneseně se toto slovo používá jako nějaký základní typ především lidského charakteru či chování. V historii psychologie jsou často mužské archetypy ve formě čtyř různých postav s odlišnými dispozicemi i přístupem – bojovník, mudrc, král a milovník. V současné době se ovšem s těmito postavami může ztotožnit málokdo a aplikace tohoto konceptu je pro obyčejné použití problematická.

Udělejme si proto nové škatulky mužských typů, aby více odpovídaly realitě dneška, a vy jste si mohly do nich zařadit v podstatě jakéhokoli muže. Není ale možné tyto typy brát jako pevně dané a dogmatické charakteristiky. Jedná se spíše o ideální (bez hodnotícího smyslu) typ, k němuž se reální muži mohou pouze do určité míry přiblížit. Velice často se bude spíše jednat o kombinaci dvou či dokonce tří různých typů naráz. Pro moderní dobu využijme ještě jejich moderních pojmenování.

Metrosexuál-mazánek

Bohužel ona moderní doba s sebou přinesla úplně nový typ muže, který v historii nebyl příliš přítomen. Jedná se o kombinaci metrosexuála a maminčina mazánka. Je to zpravidla mladý muž, který se pečlivě stará o svůj zevnějšek, je hladce oholený, navoněný, s tužícím gelem ve vlasech, s drahým značkovým oblečením na sobě a který pravidelně dochází na kosmetiku, solárko či pedikúru.

Takový muž může být na první pohled zejména pro mladší slečny atraktivní, ale v reálném životě je jeho uplatnění výrazně nižší. Za práci moc vzít neumí a postarat se o sebe taky příliš ne, protože má na dosah maminku, která za něj všechny strasti života nějak vyřeší. Navíc, při stavění skříně či opravy odtoku odpadu by si mohl zničit nehty. Nemalou část svého času obětuje péči sama o sebe, místo toho, aby se věnoval své partnerce.

Intelektuál

Intelektuál je muž, který zpravidla dosáhl vyššího akademického vzdělání, nebo se o to alespoň pokouší, přičemž je na tuto záležitost nesmírně hrdý a dává to všeobecně najevo. Demonstruje svůj zájem o hlubokou kulturu, společenskovědní realitu, technické novinky či filosoficko-náboženské směry a rád se při vyprávění o nich poslouchá. Pohrdá konzumní společností, raději dává přednost rozumu nebo přírodě. Především podle posledního bodu lze intelektuály dále dělit také podle jejich vzhledu.

Existuje zde typ vysokoškolského profesora, člověka oděného v obleku snad i doma, který má vytříbené chování, konzervativní názory a hluboké myšlenkové projevy. Odlišným typem je naopak alternativní liberál, který nesnáší globalizaci a staré hodnoty, neuznává konvenční styl oblékání a dá raději přednost vytahaným džínám a barevnému fair-trade svetru. Takový člověk bude rád a často své myšlenky vyprávět posluchačkám v kavárnách, vinárnách a hospodách.

Byznysmen

Dříve archetyp lovce či bojovníka. Muž, který se dere za úspěchem (osobním či finančním) tak, že je schopen tomu obětovat i svůj osobní život. Může to být cílevědomý jedinec, stejně jako od přírody podnikavý typ. Dojem na ženy se bude snažit udělat zejména svým drahým oblečením, autem či stylem života. Bude se snažit demonstrovat svůj úspěch (finanční, kariérní) a ženy jsou pro něj spíše příjemným rozptýlením, které ale nesmí zdržovat od důležité práce.

Drsňák

Drsňák je typ muže, který je pomalu ale jistě v naší civilizaci na ústupu. Přesto se s ním lze pořád setkat. Je to člověk schopný postarat se sám o sebe, přespat v přírodě pod širákem, oholit se břitvou, strávit hodinu pod autem jeho opravováním, aby si pak svou silnou rukou utřel ze svých pevných svalů pot a motorový olej naráz. Přestože toho mnoho nenamluví a nemá chování gentlemana, pro nemalý počet žen jsou stále jeho strništěm pokrytá tvář a ostré rysy velké lákadlo.

Buran

Hospoda, montérky, pivní pupek, bodré vystupování, vulgární mluva. To vše jsou charakteristické znaky klasického burana. Je to člověk, který je sice bez jakéhokoli všeobecného přehledu, ale svůj život vede celkem spokojeně. Hlavně, že je co jíst, pít a na co se dívat. Jeho chování k dámám má do gentlemana daleko, stejně jako jeho společenské vystupování. Tomuto typu to ale nevadí a je spokojen ve společenské vrstvě, ke které patří.

Milovník

Svůdník, který to prostě se ženami umí a zakládá na tom významnou část svého společenského života. Vyskytuje se často v kombinaci s typem metrosexuála či drsňáka. Pro svůj koníček v podobě svádění žen je schopen obětovat nemalé finanční prostředky, vlastní osobní a pracovní čas i rodinný život. Milovníkovi nejde příliš o kvalitu ženských úlovků, jako spíš o jejich kvantitu. Ženy proto nebere nijak vážně. Jsou pro něj spíše trofejí než rovnocenným partnerem do života.

Dobrák

Člověk milý, hodný a upřímný. Je výborným společníkem a dobrým kamarádem, od nějž nelze očekávat jakýkoli podraz či křivárnu. Nezřídka kdy mu ale chybí potřebná dravost, sebedůvěra a odhodlání jít do konfrontace a prosadit svůj vlastní zájem.

Díky tomuto přístupu je často považován za dobrého moulu, kterému se spousta žen vyzpovídá, zajde s ním na kafe, ale nepovažují jej za objekt vlastního zájmu. Dobrák tak hraje často roli kamaráda, který trpělivě čeká a doufá, že jednou v budoucnu ženy prozřou a zjistí, že on je pro ně tou nejlepší možností, a ne nějaký milovník, drsňák či metrosexuál.

Napadají vás ještě nějaké další typy mužů? Podělte se o svůj nápad s ostatními v diskuzi pod článkem.

Doporučujeme

Články odjinud