Nekonečný sex

Nekonečný sex

Mužům někdy dlouho trvá, než dosáhnou vyvrcholení, a jejich partnerky jsou z toho frustrované. Co dělat radí psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková, jejíž sloupky budete v Mojí psychologii číst pravidelně.

Mužská sexuální funkce se skládá z libida, erekce a orgasmu, který je většinou doprovázen ejakulací. Jednoduše řečeno to znamená, že když se chce muž milovat, postaví se mu penis a jeho drážděním je vyvolán orgasmus, při kterém u zdravých mužů dochází k ejakulaci. Vědci z oblasti sexuologie zkoumali délku soulože „se stopkami v ruce“, to znamená, že měřili čas od proniknutí penisu do pochvy k dosažení orgasmu u muže. Ze statistik tedy víme, že průměrná soulož trvá ve světě osm minut. Pokud se vám to zdá málo, některé z vás určitě potěší, že čeští muži souloží v průměru až čtrnáct minut.

Co když ale soulož nemá konce? Nedávno ke mně do praxe přišla mladá žena. Měla strach, že přijde o svého partnera, protože ji nebaví se s ním milovat. Po krátkém rozhovoru jsme se dostaly k jádru věci: „Při souloži jsem ještě nikdy neprožila orgasmus a mému partnerovi strašně dlouho trvá, než vyvrcholí. Když jsem se o tom bavila s kamarádkami, říkaly, že mám zavzdychat, muže to vzruší a bude brzy konec. Zkoušela jsem to, ale nepomáhá to. Nemůžu mu přece říct, že mě sex s ním nebaví, a dát tak šanci milence,“ řekla. Muži si myslí, že erekce z nich dělá muže a čím déle vydrží, tím jsou lepší. Současné výzkumy ukazují, že pouze 23 % žen prožívá vaginální orgasmus.

Mnoho z nás se tedy setkává se situací, že při souloži orgasmus neprožívají. Dlouhá soulož, často provázená změnami poloh, pak pro ženy často představuje spíš tělocvik končící v extrémních případech bolestivostí a kožním podrážděním. Nasnadě je pak otázka, proč tento druh cvičení ženy opakují. Z lásky? Nebo ze strachu? Především mladí muži si často myslí, že dlouhá erekce a její udržení je znakem toho, že jsou „samci“, a vůbec netuší, že by mohlo jít o poruchu nazvanou retardovaná ejakulace. Sledování pornografických erotických scén je mnohdy též vede k přesvědčení, že „kvalitní“ soulož trvá déle než půl hodiny a hlavně že je to právě to, co všechny ženy chtějí a potřebují.

A protože v naší společnosti stále panují jistá tabu v sexuální komunikaci mezi partnery, mnohdy ani netuší, jaká jsou skutečná sexuální přání jejich partnerek. Stále mě překvapuje, že se v praxi setkávám s manželskými páry, kde muž mnoho let vůbec neví, že jeho partnerka dosahuje orgasmu pouze drážděním klitorisu. Co se týká délky ejakulace, kde je hranice mezi normou a poruchou? O poruše typu opožděné neboli retardované ejakulace můžeme mluvit tehdy, když muž není schopen kontrolovat svou ejakulaci, k níž dochází později, než by si partneři přáli, což způsobuje u obou nebo u některého z nich výrazný diskomfort. Retardovaná ejakulace má psychogenní nebo organické důvody.

Mezi psychogenní důvody můžeme zařadit psychosociální příčiny, například nevědomou agresivitu, strach z otěhotnění partnerky, mylnou představu opravdového muže a podobně. V této oblasti má často vliv i religiozita, preference masturbace před pohlavním stykem, špatný masturbační návyk, sexuální projev úzkosti, ale i možné sexuální deviace a anomální motivační systémy. Organické příčiny zahrnují vrozené malformace, anatomické, neurogenní, infekční, endokrinologické či farmakologické důvody. Pokud si žena další prodlužování soulože nepřeje, partneři by ji měli ukončit a muž by se měl „dotáhnout“ k ejakulaci masturbací. V této situaci je nejdůležitější, aby žena byla schopná naznačit své přání soulož dále neprodlužovat. To nejdůležitější při milování totiž není ejakulovat při souloži, ale aby oba partneři dosáhli sexuálního uspokojení. A to způsobem, který bude vyhovovat oběma.

Foto: profimedia.cz



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie„

Doporučujeme

Články odjinud