Neplodnost u žen provázejí sexuální problémy

Neplodnost u žen provázejí sexuální problémy

Ženy, které se léčí pro neplodnost, trpí potížemi ve svém sexuálním životě. Na rozdíl od svých zdravých vrstevnic častěji je trápí i různe sexuální disfunkce.

Odborníci z Lékařského centra při Standfordově univerzitě zjistili, že 40 procent žen ze 119 pacientek, které se tu léčí z neplodnosti, udává potíže v intimním soužití s partnerem hraničící až se sexuální poruchou. U kontrolní skupiny zdravých žen si na problémy stěžovala jen čtvrtina respondentek.

Neplodné pacientky udávaly především nedostatek zájmu o sex a neschopnost dostatečného vzrušení. Podle zprávy zveřejněné v odborném časopise Fertility and Sterility tyto příznaky odpovídají symptomům u zdravých příslušnic křehkého pohlaví trpícím fyziologickými poruchami - nízkou vlhkostí vagíny a bolestivostí při pohlavním styku. Neplodné ženy také obtížněji dosahují orgasmu.

"Náš výzkum zatím neodhalil příčiny těchto těžkostí," přiznala vedoucí studie Dr. Leah S. Millheiserová.

Podle dosavadních výsledků bádání v tomto oboru došli experti k závěru, že jak neplodnost sama, tak následky její léčby negativně ovlivňují psychickou pohodu partnerů a vyvolávají napětí. Přílišná snaha o početí může způsobit psychický tlak, který potlačí potěšení ze samotného aktu.

Poslední studie vyšla ze zdravotních záznamů 119 pacientek Standfordovy kliniky pro léčbu neplodnosti a 99 jejich zdravých vrstevnic. Obě skupiny byly z hlediska věku, vzdělání a národnosti shodné.

"Ukázalo se, že 40 procent pacientek s poruchami plodnosti udávalo potíže, které hraničí se sexuální dysfunkcí, zatímco u plodných žen to byla jedna čtvrtina. Neplodné respondentky mají pohlavní styk také méně často," říká Dr. Millheiserová.

Podle ní je nutný další výzkum, který by prokázal, nakolik ovlivňují poruchy sexuality i další faktory, jako jsou deprese, potíže ve vztahu a sexualita partnera.

Doporučujeme

Články odjinud