NOVINKA: Nouzová antikoncepce bude dostupná bez předpisu

NOVINKA: Nouzová antikoncepce bude dostupná bez předpisu

Romantická noc s něžnými dotyky a úžasným vyvrcholením, kdy se země zatřese od základů může skončit nádhernou vzpomínkou, ale také nechtěným početím, které je třeba neprodleně řešit, a postkoitální pilulka je nejméně bolestnou možností.

Těhotenství? Ne, teď ne! Kariérní postup, odpovídající finanční zajištění rodiny, vhodné bydlení, a spolehlivý životní partner jsou hlavními pilíři, které ovlivňují rozhodnutí mít (nebo nemít) dítě.

Ano, dostupná antikoncepce sice existuje, ale co když náhodou selže a příroda si přece jen prosadí svou? „Počít dítě není žádné umění, složitější je dítě vychovat“, říkávala moje matka i babička a jejich tvrzení bezesporu stále platí. Proto, když malér nastane, je třeba jednat co nejrychleji a nečekat až co ukáže těhotenský test, kdy už je jediným řešením miniinterrupce, která se však provádí jen do osmého týdne těhotenství.

Novinka – tabletka „po“ již bez receptu

Významný posun v řešení nechtěného těhotenství nastane od letošního 28. listopadu, kdy již ženy nebudou muset napřed ke gynekologovi pro recept, ale jedno balení z registrovaných přípravků postkoitální antikoncepce, Escapelle či Postinor-2, získají po předložení občanského průkazu přímo v lékárně. Jediným omezením je minimální věk šestnácti let, pod touto věkovou hranicí je návštěva gynekologa nezbytná.

V každém případě volný režim dostupnosti postkoitální kontracepce přinese ženám možnost řešit co nejméně bolestivou, a mnohdy bezvýchodnou situaci neplánovaného těhotenství, ať již se týká žen svobodných, teprve budujících svoji kariéru, anebo žen s více dětmi. Projekt povolil Státní ústav pro kontrolu léčiv na jeden rok s tím, že výsledky používání postkoitální antikoncepce bude monitorovat a po vyhodnocení rozhodne, zda volnější režim ponechá.

Jak to funguje? V současné době jsou na trhu dva registrované produkty, i když jsou k dostání i volně prodejné tablety „po“.

V lékárnách jsou oficiálně dostupné tablety s účinkem do 72 hodin, které je třeba užít do 3 dnů od pohlavního styku a další tabletka "po", která účinkuje do pěti dnů od nechráněného sexu nebo nehody.

Pětidenní tabletka,, po " zastavuje uvolňování vajíčka z vaječníků a může také změnit prostředí dělohy. Tak jako po užití jiných léků i po jejím užití se mohou vyskytnout nežádoucí účinky, často podobné premenstruačním příznakům - bolesti v podbřišku, bolesti v kříži nebo hlavy, napětí v prsou.

DOPORUČENÍ

  • Tabletku "po" vezměte co nejdříve po "nehodě"
  • Neberte ji, pokud máte podezření, že jste již těhotná, a co nejdříve navštivte gynekologa
  • Tabletku byste neměli brát častěji než jednou za cyklus
  • Nespoléhejte na tabletku „po“ jako na antikoncepci, kterou v žádném případě nenahradí
  • Pilulka není vhodná při onemocněních jater a astmatu
  • Více než "hašení" problému se věnujte prevenci
  • Pilulka nechrání proti pohlavním chorobám
  • Postkoitální antikoncepci nikdy nekupujte přes internet. Nařízením Státního ústavu pro kontrolu léčiv je prodej těchto přípravků přes zásilkovou službu přísně zakázán

Užití léku může rovněž ovlivnit menstruaci - může přijít dříve nebo později a může se vyskytnout i mimomenštruačné slabé špinění. Vzácně může dojít k pocitu nevolnosti až zvracení. Pokud k zvracení dojde do tří hodin po požití tabletky je třeba navštívit lékaře a poradit se o užití další tablety, protože účinek té první mohl být narušen. Přípravek je účinný na 95 procent během pěti dnů, ale je vhodné užít ji co nejdříve po nechráněném styku.

U registrovaných přípravků je záruka, že budou fungovat tak jak mají, ale co je rovněž důležité, jsou známy i jejich vedlejší účinky. Ve všech případech jde o hormonální přípravek, který je vhodný jako řešení nouzového stavu a není určen pro častější používání ani jako náhrada standardní antikoncepce. To znamená, že pokud ho žena vezme a následně má opět nechráněný styk, může otěhotnět.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud