Opravdu „sexujeme“ méně?

Opravdu „sexujeme“ méně?

Přestože máme život nesrovnatelně snadnější než naši předkové, starosti, strachy a deprese nás zužují mnohem víc. A čím víc máme starostí, tím méně máme sexu.

Zatímco počet lidí v mnoha tzv. rozvojových zemích stále narůstá, stařičká Evropa stále více stárne. A nejen stárne, ona nejspíš dokonce zapomíná na to, jak se „množit“, což zní v souvislosti s přebujelým pornografickým průmyslem, lechtivě laděnými reklamami, které propagují již takřka jakékoliv zboží od šampónu na vlasy po poskytnutí úvěru naprosto neuvěřitelně. Přesycení virtuálními zážitky prý stále více opomíjíme opravdový sex. Alespoň to tvrdí jedna z rozsáhlých britských studií publikovaných v minulém roce v prestižním lékařském časopisu Lancent.

Stachy a deprese – účinnější než antikoncepce

Zmíněná britská studie poukazuje na pozvolně klesající frekvenci sexuálních styků v průběhu posledních desetiletí. Jedna z autorek studie, Dr. Cath Mercer z University College London, problematiku glosuje následovně: „Lidé se obávají o svá pracovní místa, děsí je nedostatek peněz, a to vše snižuje chuť na sex“.

Zájem o sex nám tedy ubírají obavy o ztrátu zaměstnání a tím pádem i příjmů, s čímž souvisí následné existenční problémy (jsme zvyklí na určitý standart, mnozí z nás mají hypotéky a jiné půjčky…). Moderní doba s sebou nese nebývale rychlý životní rytmus, stres, nejistotu, vykořeněnost, pocit, že mi stále něco chybí, něco nemám, něco nutně potřebuji – neustále ovládáni negativní pocity pak jednoduše nemáme na sex chuť. A pozor, nejen dámy, jak se často traduje, ale i pánové!

Virtuální sex má mnoho výhod

Co se v minulých stoletích nepovedlo církvi, zvládla během několika desetiletí moderní konzumní společnost. Na rozdíl od našich předků máme díky mnoha moderním vymoženostem tzv. „volný čas“, který vyplňujeme různorodými aktivitami, jež naši předkové neznali. Volný čas však stále více vyplňují nové, neodolatelné virtuální aktivity – mnoho času trávíme na sociálních sítích, hrajeme on-line hry, chatujeme na seznamkách, nebo jen tak brouzdáme internetem.

Mnohým lidem i teenagerům počítač (mobil, iPad apod.) částečně supluje sociální vazby – zkrátka přátelství. Pokud pak mají chuť na sex, zaskočí (zvláště pánové) na nějaký web pro dospělé. Samozřejmě tak nečiní pouze osamělí jedinci, ale i v partnerství žijící pánové (i dámy) – bohužel mnohdy na úkor intimní chvilky s partnerem.

Čím je virtuální sex tak lákavý? Jelikož jej sdílíme jen sami se sebou, nezná virtuální „sexování“ selhání, trapnost a neúspěch, a ač to zní neuvěřitelně, bonusem pro některé jedince je i to, že není pracný a je naprosto kdykoliv dostupný. Navíc v něm figurují ideální těla, ochotná nadšeně provozovat naprosto cokoliv.

V ČR sice na rozdíl od Velké Británie žádná podobná studie neproběhla, lze se však domnívat, že na tom nebudeme o mnoho lépe než Britové a ostatní evropské národy.

Doporučujeme

Články odjinud