Pánská jízda: ZA SEXEM?!

Pánská jízda: ZA SEXEM?!

Někteří muži milují pánské jízdy. „Co tam asi dělají?“ ptají se jejich ženy. Je to cesta za mladickou svobodou, alkoholem, zábavou, nebo za flirtem a nezávazným sexem, který nás všechny v létě baví víc než v zimě?

Roman je úspěšný pracovník reklamní agentury. Je mu třicet a na máloco v životě se těší tak jako na první červencový týden, kdy sbalí stan, kraťasy, tričko, několik párů ponožek, dvoje slipy a vyrazí na vodu… Třese se nedočkavostí jako malý kluk. A s ním i jeho čtyři kamarádi, s nimiž na pánskou jízdu vyráží letos už podesáté. „Pánská jízda je cosi jako očistná lázeň,“ vysvětluje mi a dodává: „Ženy jsou od přírody jiné: mluví rychle, vyžadují, aby muž na jejich úvahy neustále reagoval, někdy se dokonce vyptávají, aby zkontrolovaly, jestli je opravdu posloucháme dost pozorně. To se v pánské společnosti stát nemůže, tam je absolutní volnost… Můžu hodiny beztrestně mlčet a nikdo mi to nevyčte.“

O svých pánských jízdách Roman a jeho partička dokonce založili webové stránky. Najdete na nich detailní popis jednotlivých dnů od počasí až po statistiku vypitých piv. Když zadáte do internetového vyhledávače slova „pánská jízda“, vyjede vám podobných webovek řada. „Pánská jízda - jediná příležitost, kdy se dá normálně bavit bez přítomnosti ženské logiky,“ hlásá úvod jedné z nich. Proč muži milují pánské jízdy?

Velká část půvabu jejich akcí zřejmě spočívá v tom, že jejich ženy zůstávají doma, zatímco oni se probíjejí přes divoké řeky, chlubí se jejich zkrocením, vedou řeči o fotbale a čárkují vypitá piva. To ostatně potvrzuje i psycholožka Alex Doležalová: „Muži si chtějí užít dobrodružství, odpočinout si od partnerky a takzvaně ,vypadnout‘ z rutiny denního života. Existují muži, které pánské jízdy vůbec nelákají, ale jsou i takoví, kteří se rádi ,urvou ze řetězu‘ a jezdí naopak velmi často. Většina mužů však vyjíždí spíš podle situace a nálady.“

V tomto směru se pánské jízdy až tak neliší od dámských. Stejně jako muži i ženy se chtějí občas odvázat a mít klid. „Ono je to zřejmě fifty fifty. Mentálně je každopádně prospěšné si od sebe odpočinout,“ dodává k tomu sexuolog Ondřej Trojan. Pár odlišností v pojetí pánských a dámských jízd by se ale přece jenom našlo... Proč si muži musí hrát?

Jak tato otázka souvisí s tématem pánských jízd? Když jsem s psycholožkou Alex Doležalovou probírala tohle téma, došly jsme společně k tomu, že pojetí pánských jízd se liší podle věku - mladí si jezdí užít sport a flirt (o tom za chvíli), starší si chtějí odpočinout od manželky a věnují se koníčkům jako malí kluci. Pro příklad netřeba chodit daleko: zajděte si někdy v neděli na pražskou Landronku zajezdit na inlajnech. Potkáte tu hned několik seriózních „pánů“, kteří s úsměvem od ucha k uchu jezdí s autíčkem na dálkové ovládání nebo pouštějí vlastnoručně sestavený model letadla. A co teprve, když to mohou dělat nejen jedno nedělní odpoledne, ale třeba celý týden…!

V současné době je většina dobrodružství vlastně úmyslně vyvolaná hra. Muži už nemusí v rámci běžného života objevovat, podnikat nebezpečné výpravy nebo vynalézat nové stroje. Už známe celý svět a máme všechno od špičkové počítačové techniky schopné snímat vesmír po otevírák na konzervy pro ty méně zručné. Život se zdá být trochu nuda. Že z toho muži nemají radost, je jisté…

Někteří to však ještě nevzdali a hodlají z tohoto světa zbytek dobrodružství vymáčknout - třeba právě na pánských jízdách. Ostatně ne nadarmo se říká, že rozdíl mezi dospělým mužem a malým klukem je jenom ve velikosti hraček. Ale buďme spravedliví a řekněme, že kousek dobrodružství chybí i nám ženám.

Tedy přesněji: chybějí nám dobrodruzi. Jak obdivovat muže, který v práci ťuká do počítače a odpoledne zajede tak maximálně autem do myčky? Na jednu stranu jim touhu po dobrodružství vyčítáme (zase pánská jízda?), na druhou zbožňujeme, když náš chlap uběhne maraton, zdolá horu nebo absolvuje kurz kitingu, přičemž my vůbec netušíme, o co jde.

Flirt - důkaz sebevědomí?

Když jsme v předchozím odstavci nakousli téma flirt, nabízí se otázka: jak velkou část zábavy na pánské jízdě tvoří ženy a celá škála vztahů k nim? „To těžko zobecňovat,“ říká psycholožka Alex Doležalová a pokračuje: „Starší muži podle mě flirtují jen minimálně, jsou spíš unavení denním životem a na pánské jízdě většinou odpočívají od manželek a rodin a věnují se koníčkům. Mladí podle mě naopak flirtují celkem často. To ale neznamená, že loví ženy na sex. Většinou se jen vzájemně předvádějí jeden před druhým a ukazují si, že to s holkama umí.“

Potřebu flirtovat má podle odborníků většina lidí - muži i ženy, protože flirt nám přináší pocit uvolnění a životní radost. Vyplavuje hormony dobré nálady a člověk si jím aspoň částečně potvrzuje svou atraktivitu a zvyšuje sebevědomí. Problém je, že flirtování může být návykové. Jakmile jednou uspějete, může se stát, že své dovednosti budete chtít vyzkoušet na každém protějšku. Muž-lovec je možná někdy víc zaměřen na finální produkt než na samotný proces, a tak může být jeho cílem sex. Na pánských jízdách to ale nebývá až tak žhavé.

„Na podobných akcích končí flirtování spíš tak, že kluci se večer spolu opijí a usnou,“ říká Alex Doležalová. A sexuolog Ondřej Trojan k jejím slovům dodává:„Lov žen a nezávazný sex může být součástí pánských jízd, většinou jde ale o atmosféru ,pánského klubu‘ - dobré jídlo, pití, koníčky.“

Totéž potvrzuje i Roman, podle kterého je největší dekorací každoroční pánské jízdy počet zmačkaných plechovek od piva a popelník přetékající nedopalky cigaret. „K jídlu něco pikantního z grilu a k tomu možná nějaký ten stolní fotbálek nebo diskotéka. Ženy ano, ale jenom jako třešnička na dortu. Nic vážného… kvůli nim jsme nepřijeli,“ popisuje atmosféru pánské jízdy.

Sex je náš. Hlavně v létě!

Není žádným tajemstvím, že sex v létě chutná a baví mnohem víc než v zimě -hlavně mužům, kteří ho podle studie sociologů z britského Birminghamu chtějí v létě až šestkrát častěji. V první řadě je to důsledek teplého počasí, které zlepšuje náladu, a z těla se tudíž vyplavují hormony štěstí endorfiny.

„V lidech je zkrátka víc energie a sluníčko funguje jako afrodiziakum,“ vysvětluje Ondřej Trojan. Mužskou sexualitu navíc stimulují zrakové podněty - muže dráždí ženy odhalující vnady a kromě toho k sexu je vždycky blíž v plavkách než v lyžařské kombinéze. Stejně jako v případě flirtu je i otázka sexu ovšem značně individuální.

Rozhodně to nefunguje tak, že se muž jednoho dne podívá do kalendáře, a když zjistí, že je červenec a blíží se dovolená, přidá jednu dvě soulože týdně navíc, nebo že má chuť pomilovat se s každou, kterou potká. Ano, sexu se v létě daří. Ale zase ne tak, jak si to představuje řada manželek mužů mířících na pánskou jízdu, které se na webu zpovídají třeba z toho, že po pánské jízdě spí se svým mužem jenom s kondomem, dokud si neudělá testy na AIDS.

„Léto neléto, u starších mužů flirt k nezávaznému sexu zpravidla nesklouzne. Možná snad jedině v případě, že si předem domluví nevěru, ale to je trochu jiné téma…“ konstatuje Alex Doležalová a pokračuje: „U mladších mužů je pravděpodobnost nezávazného sexu větší, každopádně pánská jízda v tom nehraje roli - i doma na diskotéce mohou potkat ženu, s níž skončí v posteli. Když muž bude chtít být své partnerce nevěrný, udělá to jak doma, tak na pánské jízdě. Kromě toho větší pravděpodobnost je doma, protože na pánské jízdě se baví s ostatními a nemá takovou potřebu vybíjet energii jinde.“

Větší chuť na sex údajně způsobuje i alkohol. V létě si mnoho lidí rádo vychutná skleničku a alkohol jak známo snižuje zábrany. Na pánských jízdách ho ale většinou teče hrdlem tolik, že se muži nezmohou na nic, natož na sex. Podobné je to s marihuanou - oblíbeným to doplňkem podobných akcí. „Do určité míry chuť na sex povzbuzuje, při velkém množství ji ale spíš utlumuje,“ dodává Alex Doležalová.

Když to teď vezmeme z čistě ženského pohledu, podle ní nemá smysl mužům pánské jízdy zakazovat. Naopak: rozumná žena partnera podpoří, ráda si doma odpočine a těší se na odpočinutého muže. Není totiž nic asexuálnějšího a nudnějšího než muž ležící doma na gauči nemající ani jednou v životě touhu se zvednout…

  • Anketa: Jezdíte na pánské jízdy? A co je jejich náplní?

Ondřej Trojan, sexuolog: Zrovna se chystám na pánskou výpravu lodí po Jadranu. Za sexem to nebude, ale i tak (nebo tím spíše) si to doufám hezky užijeme. Jinak pokud někam jedu, vybírám si podle náplně a ne podle složení účastníků co do pohlaví.

Jiří X. Doležal, novinář : Na pánské jízdy jezdím výhradně na jednodenní výlety sbírat nějaké kameny s kamarády sběrateli, to jest na akci, na kterou bych nedostal ani manželku, ani většinu z mých obdivovatelek. Pánskou jízdu tedy, jak vidno, chápu jako náhražku plnocenného trávení času v přítomnosti žen. Pouze přítomnost ženy totiž dokáže v muži, který není impotentní či homosexuální, vyvolat dojem opravdu kvalitně stráveného dne či dnů. Muže, kteří pořádají „pánské jízdy“ nebo akce, kterých by byly ochotné se účastnit i ženy, považuji za latentní homosexuály.

Michal Dvořák, hudební skladatel, producent : Momentálně mám jednu nekonečnou pánskou jízdu s naším prvorozeným synkem. Je to paráda! Sice trochu jiná než dříve, ale vydá za všechny předešlé! Dříve jsem na pánské jízdy jezdil. Například se skupinou Lucie jsme měsíc komponovali jednu z desek v Thajsku. S projektem „Expedice Pandurango aneb Cesta za bohem hudby“, jsem projel skoro celý svět... Často to byly také „pánské jízdy“ za nějakým víceméně chlapským sportem. Například kiteboarding, Red Bull Crashed Ice a podobně. Z toho plyne, že i náplň byla různá a většinou úzce tematická. Jinak myslím, že pánské i dámské jízdy jsou jednou začas potřeba.

Michal Viewegh, spisovatel: Pánských jízd se účastním často a rád. Před pár týdny jsem se zrovna z jedné vrátil, jezdili jsme po vinicích v Toskánsku. Všem vřele doporučuji. Náplň takové akce nejčastěji tvoří víno, lyže a kola. Sex v létě chutná a baví mnohem víc než v zimě - hlavně muže, kteří ho podle britské studie chtějí v létě až 6x častěji.

ODBORNÁ KONZULTACE: MUDr. Ondřej Trojan, www.sexuologie.com Mgr. Alex Doležalová, www.alexdolezalova.cz

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud