Plod do šestého měsíce necítí bolest

Plod do šestého měsíce necítí bolest

Britská Royal College of Obstetricians and Gyneacologists (Královská vysoká škola porodnictví a gynekologie) zveřejnila studii, podle níž lidský plod do 24. týdne těhotenství necítí bolest. Mozek totiž do této doby nemá vyvinutá centra a nervová spojení, která by mohla vjemy bolesti od senzorů k mozku přenášet a zpracovávat.

Studie přitom ostře oponuje zákonu z amerického státu Nebraska, kde zakázali veškeré potraty po 20. týdnu, protože prý plod cítí bolest. Nová studie dokazuje, že ale další čtyři týdny tomu tak není.

Navíc studie uvádí, že i po tomto období je vnímání bolesti u plodu sníženo sedativními účinky adenosinu, který je přítomen v plodové vodě.

„Protože plod není schopen vnímat bolest do 24. týdne těhotenství, léky na tlumení bolesti při lékařských zákrocích nejsou potřeba, ani při potratu,“ uvádí studie.

„Odteď proto doporučujeme, aby se analgetika do 24. týdne nepoužívala,“ uvedl profesor Allan Templeton z Londýna.

Nervy plodu nejsou do 24. týdne dostatečně vyvinuty a propojeny tak, aby mohly přenášet vzruchy od receptorů bolesti do mozkové kůry, kde se vnímání bolesti zpracovává.

„U plodu se sice vyskytují reflexní odpovědi, ale bez vnímání bolesti,“ tvrdí Templeton s tím, že plod sice na dotek reaguje, cítí ho, ale nevnímá bolest. Stejné reflexy se vyskytují u poškozených plodů bez mozku, kde je naprosto jisté, že bolest nemůže být vnímána. Tyto reflexy totiž zprostředkovává mícha, která ale nevnímá bolest.

ČTĚTE TAKÉ:
Smolařka Kateřina Macháčková

Doporučujeme

Články odjinud