Počet nakažených virem HIV v bývalém Sovětském svazu dramaticky roste

Počet nakažených virem HIV v bývalém Sovětském svazu dramaticky roste

Přenos viru při aplikaci drog a nechráněný pohlavní styk s prostitutkami i prostituty. To jsou hlavní příčiny dramatického nárůstu onemocnění virem HIV v některých zemích bývalého Sovětského svazu.

Asi 1,5 milionu HIV-pozitivních lidí žije ve východní Evropě a ve střední Asii na území, která do roku 1991 zahrnoval někdejší SSSR.

Jejich počet se v letech 2001 až 2007 více než zdvojnásobil. Uvádí to rakouský server nachrichten.at.

Nejvíce nemocných je v Ruské federaci a to především ve velkých městských a průmyslových aglomeracích. Skoro 60 procent registrovaných případů HIV se týká deseti největších ruských měst v čele s Moskvou a St. Petěrburkem.

Počet onemocnění tímto virem každoročně stoupá také v Ázerbájdžánu, Gruzii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldově, Tádžikistánu i Uzbekistánu.

Jehly a sex s prostitutkami A hlavní příčiny? Především použití infikovaných jehel při aplikaci narkotik a přenos viru při nechráněném pohlavním styku mezi prostitutkami i prostituty a jejich zákazníky.

Pokud jde o ženy, v roce 2006 se jich týkalo 40 procent nově zaregistrovaných případů onemocnění virem HIV. Přitom 35 procent z nich si přivodí tuto chorobu při aplikaci drog a přibližně polovina při nechráněném sexu.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace WHO z roku 2008 potřebovalo medikamentózní léčbu při onemocnění HIV v uvedených zemích na 320 tisíc lidí. Dostalo se jí ovšem pouhým 54 tisícům.

ČTĚTE TAKÉ:
"Protekční spratek" Novotný zmoudřel, může za to ženská!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud