Pomoc! Žárlí na mě vlastní dcera

Pomoc! Žárlí na mě vlastní dcera

Jako Oidipův komplex je psychology označován milostný vztah syna k matce. Ale co když se do otce zamiluje vlastní dcera?

O ženské obdobě Oidipova komplexu, tzv. Elektřině komplexu, by mohla vyprávět paní Karolína celé hodiny. Platonický milostný vztah její dcery k otci ji kdysi málem stál manželství. Nyní je už vše jinak: „Dcera druhým rokem studuje vysokou školu, a tatínek, který to samozřejmě těžce nese, ji zajímá už jen, když potřebuje poradit s technickými předměty nebo jí dojdou finance,“ směje se paní Karolína. Avšak před více než 10 lety jí do smíchu rozhodně nebylo.

Svatý muž „v sukních“

„Nejsme úplně standardní pár, někdy se nám přátelé smějí, že jsme si prohodili těla. Manžel má mnoho typicky ženských vlastností a já zase těch mužských. Možná i proto jsem prorazila v ryze mužském oboru a jsem v něm úspěšná. Manžel je učitel na základní škole, svou práci miluje a dělá ji skvěle.

Manžela si velmi vážím, bez jeho podpory a přístupu k rodině bych totiž nikdy nebyla profesně tam, co nyní. Už když jsem byla těhotná, bylo jasné, že na rodičovskou dovolenou půjde manžel. A to nejen kvůli financím, ale i vzhledem k mé kariéře, která by šla přerušit jen těžko. Navíc manžel na rodičovskou dovolenou upřímně chtěl. Dokonce se na ni těšil! Nadto je o muže učitele zájem vždy a pro manžela nebyl naprosto problém se na rodičovské dovolené dále vzdělávat. Naopak si liboval, kolik má času pročítat nové učebnice, metodiky, chodit na semináře apod.

Na tyto akce si často s sebou brával i Elen, a tak ho kolegyně obdivovaly a chválily, Elenku na chvíli pohlídaly či zabavily. Manžel byl prostě hvězda specifického, ryze ženského světa. Elen, která k němu velmi lnula, byla od malička vnímavou pozorovatelkou tatínkovy svatozáře.“

Přátelé jí říkali tatínkův ocásek

„Na okolí jsme vždy působili jako spokojená rodina, ale já se stále víc a víc cítila jako kamarád do počtu. Manžel dokonce žertem, když jsem přišla z práce domů, říkával, že dorazil strejda Karel. Elenka mě samozřejmě měla ráda, ale velmi výrazně preferovala tatínka. Za ruku chtěla chodit jen s tátou, pohádku na dobrou noc jí četl táta, jen s tátou chtěla k lékaři, když se bála. V noci, když se jí zdál ošklivý sen, volala tátu, který u ní pak i usnul. Manželovi to samozřejmě lichotilo, a když došlo k nějakým rodinným sporům, vždy stál na straně Elen. Bránil ji, urovnával spory, mírnil její prohřešky a tím mě od Elen stále více odděloval. Elen byla takový jeho ocásek, jak říkali s oblibou naši známí,“ vzpomíná paní Karolína.

Já a táta, a až potom máma

„Ocásek“ se navíc začal vůči mamince stále více a více vymezovat, nesnášel, když si rodiče dávali pusu, nesnášel a komentoval všechny jejich důvěrnosti. V noci se velmi často vkradl do manželské postele, lehl si mezi rodiče a rozdělil postel na dvě území – Elenky a táty… a mámy. „Ocásek“ neměl rád, když spolu rodiče šli někam sami, což se vlastně stávalo stále méně. A pozor, není už zdaleka řeč o batoleti či předškolákovi, ale o malé školačce! Elence se zkrátka za přispění tatínka a stále více ublížené maminky podařilo rodinu rozdrolit na dvě skupiny.

Odborná pomoc byla nezbytná

„Elen vás samozřejmě miluje, ale v současnosti v jejím vztahu k vám dominuje žárlivost. Cítí se být v pozici partnerky, a vás chápe jako sokyni. Vy i váš manžel se chováte dětinsky a nerozumně! Vy sama se necháváte unášet negativními emocemi vůči vlastnímu dítěti, které jste do této situace dostali oba dva, a manželovi nedospěle lichotí závislost a nekritický obdiv vlastní dcery!“ vyslechla si Karolína od rodinné terapeutky, kterou na doporučení kolegyně vyhledala.

Terapeutku nakonec navštěvovali všichni; nejdříve každý zvlášť, pak jako pár a nakonec celá rodina. Po roce společné práce byly změny v rodinných vztazích už velmi patrné a co nezvládla terapie, dokončila nastupující puberta a opravdové první lásky. Ne vždy má ale podobný příběh dobrý konec.

Elektřin komplex – analogie k Oidipovu komplexu popisující náklonnost dívek k otci, často současně s nevraživostí vůči matce.

Zdroj: Velký lékařský slovník, nakl. Maxdorf

Doporučujeme

Články odjinud