Pozor na nechlazená vejce!

| Autor: redakce | Rubrika: Láska a vztahy

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství potravin. SOS - Sdružení obrany spotřebitelů upozorňuje spotřebitele na možné problémy, které by je mohly při nákupu potravin nyní potkat.

Vejce jsou tradiční symbol Velikonoc. Při jejich výběru by měli být spotřebitelé více než obezřetní. Syrová vajíčka mohou být zdrojem různých onemocnění, počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče.



SOS proto radí spotřebitelům, aby vajíčka vybírali čistá, s neporušenou skořápkou a především označená. Spotřebitelé by se také měli zajímat o to, jak jsou v prodejně uskladněná. „Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od 5°C do 18°C a v žádném případě nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím větší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti. Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18°C, “ dodává mluvčí SOS Jan Mišurec.

Samozřejmostí je i označování vajec. Pro spotřebitele je nejdůležitější označení minimální trvanlivosti vajec, ale také velikost vajec, udávající se písmeny S až do největších vajec označených XL.

Čokoládové figurky
SOS také upozorňuje na problémy při nakupování velikonoční pomlázky v podobě nejrůznějších čokoládových zajíců, vajíček, slepiček, kuřátek. Často totiž dochází k tomu, že čokoládové figurky jsou označené jako čokoládové, ačkoliv nesplňují podmínky pro toto označení.

Pro označení čokoládová musí cukrovinka obsahovat maximálně 5% rostlinného tuku. Pokud rostlinného tuku obsahuje více, již jako čokoládová být označena nesmí – jinak by se jednalo o klamavou obchodní praktiku. V tomto lze doporučit spotřebitelům jen jediné, aby věnovali zvýšenou pozornost složení výrobku, protože jen tak si budou moci být jisti, že si kupují, co opravdu chtějí a na čem si opravdu pochutnají a nikoli pouze náhražku.

Likéry
SOS také upozorňuje především na čokoládové, vaječné, ořechové a jiné likéry, u kterých je třeba kontrolovat datum spotřeby. Tyto likéry se na rozdíl od alkoholických nápojů s vyšším obsahem alkoholu velice snadno kazí a je proto nutné kontrolovat toto datum. U jiných alkoholických nápojů je při nákupu zapotřebí zkontrolovat především neporušenost uzávěru či špuntu u vína.

V případě potřeby lze potraviny reklamovat. Záruční doby se však liší podle toho, o jakou konkrétní potravinu jde. Pokud jde o potraviny podléhající rychlé zkáze, jako například saláty, dorty apod., tak ty lze reklamovat pouze do následujícího dne. U ostatního zboží záleží na minimální trvanlivosti či době použitelnosti. Pokud není uvedena tato doba, je zákonem stanovená obecná záruční doba na 8 dní.

zdroj: SOS – Sdružení obrany spotřebitelů přeje všem veselé Velikonoce bez zbytečných potíží a reklamací.
www.spotrebitele.info

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Dana (46): Po dvaceti letech chodím s přítelem z mládí. A je to…

Dana (46): Po dvaceti letech chodím s přítelem z mládí. A je to…

Dnes | Po dvou manželstvích zůstala Dana sama, a tak se po čtyřicítce ocitla v situaci, kdy začala hledat…

Neuspokojuje vás masturbace? Možná děláte něco špatně!

Neuspokojuje vás masturbace? Možná děláte něco špatně!

21. 7. | My ženy známe svoje tělo nejlépe a měly bychom vědět, co nám opravdu dělá dobře. Máte ale pocit, že…

Odpustíte nevěru? Víme, kdy a jak to udělat

Odpustíte nevěru? Víme, kdy a jak to udělat

20. 7. | Zjistit, že vás partner podvádí, je zásadní životní zvrat. Nikdo neví dopředu, jestli bude schopen…

IRENA (51): Štěstí v neštěstí. Díky bouračce jsem si našla přítele!

IRENA (51): Štěstí v neštěstí. Díky bouračce jsem si našla přítele!

20. 7. | 5 | Vypadalo to na jeden z nejhorších dnů v jejím životě, nakonec ale díky němu Irena našla novou lásku.