Pozor na Shreka! Podle lékařů škodí dětem

Pozor na Shreka! Podle lékařů škodí dětem

Odborníci tvrdí, že filmy se zeleným zlobrem příliš propagují nezdravé potraviny. Protestují proti tomu, že se Shrek stal hlavní postavou kampaně proti obezitě.

Susan Linnová, psychiatrička a představitelka hnutí Health and Human Services (HHS) vysvětluje: "Mezi propagací nezdravého jídla a veřejného zdraví je konflikt zájmů. Naše společnost si musí najít jiného mluvčího než postavu, která jako by byla chodící reklamou na McDonalda a sladkosti."

Hnutí vedené Linnovou tvrdí, že třetí díl Shreka měl smlouvy na propagaci mnoha výrobků, mezi nimiž nechybí tyčinky Snickers, bonbóny M&M´s nebo Pepsi Colu.

Film je navíc úzce spjatý s řetězcem McDonald´s. Shrek propagoval jejich Happy Meal a studio Dreamworks natočila pro tuto restauraci reklamu. "Kdyby vláda chtěla vážně potírat dětskou obezitu, začala by podnikat skutečné kroky proti marketingovým akcím zaměřeným na děti," zlobí se Linnová. "Proč by měly poslouchat Shrekovy rady, jak jíst zdravě a zároveň ignorovat jeho naléhání, aby si daly Happy Meal," dodává.

Její kolegyně Penelope Royallová ovšem nesouhlasí: "Shrek je výborný model, zvlášť pro děti, které by měly víc cvičit. Nemá perfektní postavu a není to žádný atlet. Věřím, že děti pochopí, že být tělesně fit ještě neznamená stát se vrcholovým sportovcem."

A co na to studio Dreamworks? "Jsme hrdí na naše partnery a všichni společně se snažíme být zodpovědnými obchodníky," prohlásil jejich mluvčí Bob Feldman.

ČTĚTE TAKÉ:
10 kroků k odvykání kouření aneb Co zvládne přečíst i teenager

ČTĚTE TAKÉ:
Jak to vidí astrolog: Rok 2012

Doporučujeme

Články odjinud