Při sexu průměrný člověk spálí jen 88 kJ | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Při sexu průměrný člověk spálí jen 88 kJ

Tvrzení o tom, že je sex výborným způsobem, jak lze spalovat kalorie a hubnout, je nesmyslné. Ačkoli se dosud soudilo, že při jednom sexuálním kontaktu v páru se spálí až tři sta kilokalorií neboli 1 260 kilojoulů, ve skutečnosti průměrný člověk spálí jen zlomek této energie.

Podle amerických fyziologů po souloži zmizí z těla jen jednadvacet kilokalorií energie neboli osmaosmdesát kilojoulů.

Proč došlo k takovému omylu? Protože původní hodnoty byly vypočítány teoreticky. Tedy vědci uvažovali, že průměrná soulož trvá hodinu a je velmi intenzivní. Jenže u většiny lidí je sexuální kontakt mnohem kratší a navíc fyzicky jen málo náročný. Ke skutečnému spalování dochází maximálně u pornoherců, kteří ve složitých polohách souloží celé hodiny.

„Průměrný muž vydrží aktivní kopulací v ženě šest minut. Za tu dobu ale spálí jen jednadvacet kilokalorií. Aby spálil o sto kilokalorií více (420 kilojoulů), musel by velmi aktivně kopulovat aspoň třicet minut,“ vysvětluje biostatistik David Allison z University of Alabama v Birminghamu.

Jedinou možností, jak při sexu skutečně spalovat, je užívat si ho aspoň hodinu, střídat náročné polohy a hodně se při nich pohybovat.

Doporučujeme

Články odjinud