Přídatkový cukr je dětem nebezpečný

| Autor: Pluspress | Rubrika: Láska a vztahy

Cukr, který se do potravin přidává během jich zpracování, se může stát vážným nebezpečím pro děti. Podle doktorky Sibylle Kranzové z Pennsylvánie totiž dítě přijímá jen určité množství kalorií denně, a pokud jsou mu podávány limonády, šťávy a cukrovinky, které jsou bohaté na přidaný cukr, umělý zdroj energie, pak dítě získá většinu energie z nich. A vtom tkví nebezpečí.

V takových poživatinách je totiž velmi málo minerálů, vitaminů a dalších látek, takže dítě sice získá dostatek potřebné energie, ale nevstřebají se mu do těla potřebné živiny.

"Když dáte dětem zákusek nebo sladký nápoj, budou se brzy cítit syté, a nebudou chtít jíst jiné potraviny. Jenže z cukrovinek ani koly nezískají všechny potřebné látky. A to může být při dlouhodobém podávání takové stravy až zdraví nebezpečné," míní doktorka Kranzová.

V praxi to znamená, že pokud se dítěti dají dvě různé potraviny, jeho tělo z nich získá jen určité omezené množství energie. Při trávení těchto potravin se váží do těla také minerály a vitaminy. Takže například půl litr ovocné slazené šťávy dodá dětskému tělu dostatek energie v podobě cukru, ale minimum vitaminů a stopových prvků. Je-li však tato potravina nahrazena ovocem a zeleninou, dětský zažívací trakt se z něj snaží získat stejné množství energie, ale přitom se vstřebávají také živiny, vláknina, minerály a vitaminy, na něž jsou zelenina a ovoce bohaté.

Stejné množství energie je obsaženo u různých potravin v jiném množství. Kostka cukru je bezesporu energetická bomba, přestože ostatní látky v ní téměř chybějí. Na druhou stranu rajčat je k získání stejného množství energie potřeba zkonzumovat sice až kilo, zato ale obsahují obrovské množství minerálů, vitaminů a enzymů.
Podle odborníků by neměl umělý cukr tvořit více než deset procent veškeré energie, kterou tělo denně přijme, někteří shovívavější experti hovoří až o pětadvaceti procentech. Ať už je to ale deset nebo pětadvacet procent, v běžné populaci, zvláště u dětí, tvoří přídatkový cukr více než padesátiprocentní podíl na denním energetickém příjmu.

Přídatkový je veškerý cukr, který výrobci do potravin přidávají. Jen v ovoci a zelenině se vyskytuje množství přirozeného cukru. Přesto i výrobky z ovoce bývají přislazovány, nejvíce řepného či třtinového cukru pak přidávají výrobci do zákusků a cukrovinek. (Plus)

Další články z rubriky

MARKÉTA (45): Přišla jsem manželovi na nevěru, už mu nevěřím

MARKÉTA (45): Přišla jsem manželovi na nevěru, už mu nevěřím

Dnes | Markéta má fungující manželství, hodné děti a vlastně si nemá na co stěžovat. Jenže nedávno…

Ženy přiznaly: Trapné okamžiky, kdy nás někdo nachytal při sexu

Ženy přiznaly: Trapné okamžiky, kdy nás někdo nachytal při sexu

Dnes | Určitě každá z nás má na kontě nějaký ten sexuální trapas, a tak se jistě shodneme, že mezi ty…

DÁŠA (33): Před svatbou začal hrozně pít, mám si ho brát?

DÁŠA (33): Před svatbou začal hrozně pít, mám si ho brát?

25. 4. | 25 | Dáša má těsně před svatbou a její nastávající se začíná pěkně vybarvovat. Budoucí nevěsta proto…

Tchyně, matka, kolegyně: Tyto ženy mohou ohrozit váš vztah!

Tchyně, matka, kolegyně: Tyto ženy mohou ohrozit váš vztah!

25. 4. | I když váš vztah působí idylicky a neohrozitelně, nikdy není na škodu mít se trochu na pozoru.…