Přídatkový cukr je dětem nebezpečný

| Autor: Pluspress | Rubrika: Láska a vztahy

Cukr, který se do potravin přidává během jich zpracování, se může stát vážným nebezpečím pro děti. Podle doktorky Sibylle Kranzové z Pennsylvánie totiž dítě přijímá jen určité množství kalorií denně, a pokud jsou mu podávány limonády, šťávy a cukrovinky, které jsou bohaté na přidaný cukr, umělý zdroj energie, pak dítě získá většinu energie z nich. A vtom tkví nebezpečí.

V takových poživatinách je totiž velmi málo minerálů, vitaminů a dalších látek, takže dítě sice získá dostatek potřebné energie, ale nevstřebají se mu do těla potřebné živiny.

"Když dáte dětem zákusek nebo sladký nápoj, budou se brzy cítit syté, a nebudou chtít jíst jiné potraviny. Jenže z cukrovinek ani koly nezískají všechny potřebné látky. A to může být při dlouhodobém podávání takové stravy až zdraví nebezpečné," míní doktorka Kranzová.

V praxi to znamená, že pokud se dítěti dají dvě různé potraviny, jeho tělo z nich získá jen určité omezené množství energie. Při trávení těchto potravin se váží do těla také minerály a vitaminy. Takže například půl litr ovocné slazené šťávy dodá dětskému tělu dostatek energie v podobě cukru, ale minimum vitaminů a stopových prvků. Je-li však tato potravina nahrazena ovocem a zeleninou, dětský zažívací trakt se z něj snaží získat stejné množství energie, ale přitom se vstřebávají také živiny, vláknina, minerály a vitaminy, na něž jsou zelenina a ovoce bohaté.

Stejné množství energie je obsaženo u různých potravin v jiném množství. Kostka cukru je bezesporu energetická bomba, přestože ostatní látky v ní téměř chybějí. Na druhou stranu rajčat je k získání stejného množství energie potřeba zkonzumovat sice až kilo, zato ale obsahují obrovské množství minerálů, vitaminů a enzymů.
Podle odborníků by neměl umělý cukr tvořit více než deset procent veškeré energie, kterou tělo denně přijme, někteří shovívavější experti hovoří až o pětadvaceti procentech. Ať už je to ale deset nebo pětadvacet procent, v běžné populaci, zvláště u dětí, tvoří přídatkový cukr více než padesátiprocentní podíl na denním energetickém příjmu.

Přídatkový je veškerý cukr, který výrobci do potravin přidávají. Jen v ovoci a zelenině se vyskytuje množství přirozeného cukru. Přesto i výrobky z ovoce bývají přislazovány, nejvíce řepného či třtinového cukru pak přidávají výrobci do zákusků a cukrovinek. (Plus)

Další články z rubriky

ŠTĚPÁNKA (44): Sestra mi přebírala kluky, teď si brousí život na manžela

ŠTĚPÁNKA (44): Sestra mi přebírala kluky, teď si brousí život na manžela

Dnes | Štěpánka má se svou sestrou velmi napjaté vztahy. Starší Jitka jí několikrát zničila vztahy,…

Nebaví se s vámi? Víme, co vězí za jeho mlčením

Nebaví se s vámi? Víme, co vězí za jeho mlčením

Dnes | Máte občas pocit, jako byste při komunikaci s partnerem mluvila do dubu? Ať se snažíte, jak chcete,…

Dana (46): Po dvaceti letech chodím s přítelem z mládí. A je to…

Dana (46): Po dvaceti letech chodím s přítelem z mládí. A je to…

23. 7. | 2 | Po dvou manželstvích zůstala Dana sama, a tak se po čtyřicítce ocitla v situaci, kdy začala hledat…

Neuspokojuje vás masturbace? Možná děláte něco špatně!

Neuspokojuje vás masturbace? Možná děláte něco špatně!

21. 7. | My ženy známe svoje tělo nejlépe a měly bychom vědět, co nám opravdu dělá dobře. Máte ale pocit, že…