Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy.
Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti.
Jak si marcipán můžete udělat doma?
Marcipánová hmota I.
Co budeme potřebovat:
• 150 gramů oloupaných mandlí
• 200 gramů moučkového cukru
• ½ bílku
Postup přípravy
Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Pak už můžeme tvarovat kytičky a různé tvary.
Marcipánová hmota II.
Co budeme potřebovat:
• 300 gramů cukru moučky
• 150 gramů sušeného mléka
• 100 gramů másla
• 1 bílek
• 1 lžíce mandlové tresti
Postup přípravy
Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla, bílku a mandlové tresti připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek nebo figurek.
Marcipánová hmota III.
Co budeme potřebovat:
• 100 gramů sušeného mléka
• 100 gramů moučkového cukru
• 100 gramů medu
• trocha oleje
• vanilkové nebo mandlové aroma
Postup přípravy
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, aby neosychala. Necháme 1/2 až 1 hodinu odpočinout v chladničce. Poté můžeme vytvořit požadované tvary.
Chcete se inpirovat? Podívejte na výtvory (nejen) z marcipánu, které vyrobily naše čtenářky: Velká fotogalerie zde
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz