5
Fotogalerie

Připravte si domácí marcipán

Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy.

Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti.

Jak si marcipán můžete udělat doma?

Marcipánová hmota I.

Co budeme potřebovat: • 150 gramů oloupaných mandlí • 200 gramů moučkového cukru • ½ bílku

Postup přípravy

Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Pak už můžeme tvarovat kytičky a různé tvary.

Marcipánová hmota II.

Co budeme potřebovat:

• 300 gramů cukru moučky • 150 gramů sušeného mléka • 100 gramů másla • 1 bílek • 1 lžíce mandlové tresti

Postup přípravy

Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla, bílku a mandlové tresti připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek nebo figurek.

Marcipánová hmota III.

Co budeme potřebovat:

• 100 gramů sušeného mléka • 100 gramů moučkového cukru • 100 gramů medu • trocha oleje • vanilkové nebo mandlové aroma

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, aby neosychala. Necháme 1/2 až 1 hodinu odpočinout v chladničce. Poté můžeme vytvořit požadované tvary.

Chcete se inpirovat? Podívejte na výtvory (nejen) z marcipánu, které vyrobily naše čtenářky: Velká fotogalerie zde


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud