Proč mají muži rádi nezávislé milenky, ale neradi si je berou?

Proč mají muži rádi nezávislé milenky, ale neradi si je berou?

Je snad ženě ve vztahu na škodu, když je na mužův vkus až příliš samostatná? Zavírá si tak cestu k manželství, tedy k řádnému, „závaznému“ vztahu? Nad tím se zamýšlí psycholožka Marta Boučková.

Osmatřicetiletá tmavovláska sedící v mé pracovně měla rozhodně své kouzlo. Vyzařovala z ní akčnost a samostatnost. Na první pohled bylo jasné, že ví, co chce, a nepochybovala jsem o tom, že to povětšinou i dokáže získat.

Aby nedošlo k mýlce, nebyla typem dobře udržované „zlatokopky“ ovládající jen klasické ženské zbraně, se kterými dobývá svět. Tohle byl ten typ moderní ženy, vědomé si všech svých kvalit: samostatná a úspěšná v práci, která se o sebe umí v životě postarat.

Skoro by se zdálo – ideální žena ve středním věku! Tak co tedy dělá u mě? I když se zdálo, že všechno v jejím životě běží hladce, i ona měla za sebou nejeden životní kotrmelec. Před třemi lety našla odvahu ukončit své již dávno nefungující manželství, rozvedla se a přestěhovala se s dcerou do Prahy. Nezůstala dlouho sama a našla si přítele. Našla u něho všechno, co si mohla přát. A ještě něco navíc, o co žádná žena nestojí – manželku.

Rozhodla se jeho „stav“ ignorovat. Koneckonců byla zvyklá starat se o sebe a o své blízké. Nebyla tou, která by plakala nad tím, že ji muži nechávají být tou silnou a nezávislou. Zůstat tou, která se dokáže o všechno postarat a všechno si zařídit, jí připadalo jednodušší. Tohle byla její životní zkušenost i filozofie.

Líbilo se jí být nezávislou milenkou, která muže v zásadě ničím neváže ani neobtěžuje a dává mu tím pouze čas, ve kterém se mohou věnovat jen jeden druhému. Ale i přes svou nezávislost stále více stála o společný život s tímto mužem. I jeho manželství se blížilo ke konci.

Čím více se přibližoval okamžik mužovy svobody a možnost společného života se stávala reálnější, tím více začínala být nezávislá milenka zmatenější. V mužově chování překvapivě nic nenasvědčovalo tomu, že by plánoval „zintenzivnění“ jejich vzájemného vztahu, tzn. „normální společný život“.

A tak se nezávislá milenka začala více dívat kolem sebe a zjistila, že není jediná nezávislá milenka, která si neumí odpovědět na zdánlivě nesmyslně položenou otázku: „Proč si muži neberou své nezávislé milenky, přestože jsou mnohdy i „dlouhodobě prověřeny“, že nic nežádají, dokážou se o všechno postarat, a nebudou tedy na obtíž?“

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď: „Proč si muži neberou své nezávislé milenky?“ „Prostě proto, že jsou nezávislé!“ Zdá se to na první pohled jako nesmyslná a nic neříkající odpověď? Možná není. Podstatou partnerského vztahu je vazba, spojení, svázání, a tedy i jistá dávka závislosti jednoho na druhém.

Mnohými ceněný vztah dává nejen pocit bezpečí, spojenectví, podpory, ochrany, ale i pocit slabosti a vědomí, že nejsem sám a že je příjemné nebýt sám. „Správný“ vztah vždy doprovází těšení se na druhého i stýskání a smutek, když není v dosahu. Není škodlivé přiznat si, že vztah tvoří i jistá zdravá dávka závislosti.

Pozor tedy na ultrasamostatnost a utranezávislost! Pro většinu z nás, kteří mají někoho, s kým chtějí žít, přece jen platí: „Něco zvládnu bez tebe, ale něco jenom s tebou.“ Chtít žít ve vztahu a přitom se ze všech sil snažit vzbuzovat dojem a vytvářet pocit naprosté nezávislosti a samostatnosti je poněkud kontraproduktivní.

A pokud tak nezávislé milenky činí, pak se není co divit, že si je muži neberou. Proč by to také dělali, chtějí-li žít s někým, a ne vedle někoho až do smrti.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud