Proč muži touží po jiných?

Proč muži touží po jiných?

Sexuální touha na bodu mrazu? Doslova injekcí bývá pro muže změna sexuální partnerky. Tento jev nazýváme Coolidgovým efektem. Před lety jsem potkala přítele, s nímž jsem kdysi chodila. Scházeli jsme se tenkrát asi dvakrát do týdne a on pokaždé přišel pozdě.

Jednou mi prozradil, že má v práci partnerku a kdykoli má naplánované setkání se mnou, ona ho těsně před odchodem z kanceláře svede a začne s ním souložit.

Později ve své praxi jsem se setkala s názory žen, že když se budou s mužem často milovat, sníží to pravděpodobnost jeho nevěry, protože už zkrátka nebude moct. Dámy, pozor, to je zcela mylná představa!

Možná už jste slyšeli o sexuologickém jevu pojmenovaném po americkém prezidentovi J. C. Coolidgovi. Říká se, že tento muž navštívil ve 30. letech se svou manželkou slepičí farmu, ovšem každého z nich tam prováděli odděleně.

Paní Coolidge si všimla kohouta náruživě kopulujícího se slepicí a zeptala se, jak často se to děje. Když zjistila, že mnohokrát denně, požádala farmáře, aby to sdělil manželovi.

Ten se pak zeptal: „A to vždy se stejnou slepicí?“ „To ne, pokaždé s jinou,“ odpověděl průvodce. „Řekněte to tedy laskavě paní prezidentové,“ odpověděl sarkasticky J. C. Coolidge. Tak vznikl Coolidgeův jev poukazující na tendenci mužů být znovu sexuálně vzrušeni s novou partnerkou a získat tak mnohočetný sexuální přístup k různým ženám.

U muže dochází ke zkrácení ejakulační latence – muž rychleji ejakuluje a též se zkracuje tzv. refrakterní fáze neboli období, po kterém nelze po ejakulaci dosáhnout nového vzrušení.

V případě bývalého přítele by tedy uskutečněná soulož s partnerkou nevedla ke zmírnění sexuální touhy při setkání s jinou ženou. Naopak. Coolidgův jev je ověřený u zvířat. Třeba býkův sexuální chtíč pokračuje s každou novou krávou, ovšem prudce se sníží, když má ve stáji stále stejnou.

Vzrušení novostí a neokoukaností platí všude navzdory pokusům jej mírnit. Pokusným ovcím vědci po páření zamaskovali část těla pokrývkou, ale skopci se stejně nenechali napálit. Jejich sexuální reakce vůči samici, s níž už kopulovali, byla nižší než vůči jakékoli jiné. Ke snížení sexuálního apetitu nedošlo dokonce ani v případě, že samice předtím kopulovala s jiným samcem.

Trvalým partnerkám a manželkám tedy k vyburcování sexuální aktivity u mužů nepomůže ani kadeřník či nové prádlo, ani to, že mužům většinou nevadí pestrá sexuální historie. Coolidgův jev se projevuje napříč všemi kulturami. V západních kulturách dokonce klesá frekvence milostných aktů dvou partnerů s tím, jak se jejich vztah prodlužuje.

Po roce se sníží zhruba na polovinu toho, co se dělo první měsíc manželství a dále pak klesá ještě strměji. Výzkumy též ukazují, že muži touží po mimomanželském sexu mnohem častěji než ženy. Manželské výměny iniciují většinou oni a skupinový sex vyhledávají také hlavně muži.

Nedávno jsem měla ve své praxi muže, který se nemohl rozhodnout, komu dát v životě přednost – manželce, nebo milence? „Obě ženy jsou pro mě přitažlivé. Když jsem na služební cestě s milenkou, po třech dnech začnu sexuálně toužit po manželce. Doma zase zjišťuji, že milenka je pro mě přitažlivější než manželka. Ve skutečnosti to tak ale není, protože když se vrátím domů, opět se nemohu nabažit své ženy,“ vyprávěl.

Zdá se, že muži by byli promiskuitní celý život, nebýt sociálních omezení, která mohou mít vliv na kontrolu jejich chování. Tedy alespoň u některých.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:Teri Hatcher: Botox ke štěstí nepotřebuju, dokazuje to fotkami na Facebooku!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud