Proč se muži bojí vyznat lásku?

Proč se muži bojí vyznat lásku?

Jste až po uši zamilovaná a přála byste si, aby to váš partner cítil stejně. Jenže on ne a ne se vyslovit. Proč některým mužům trvá tak dlouho, než vám řeknou, že vás milují?

Protože se bojí, že když to vysloví, nesplní vaše očekávání

Očekávání jsou jednou z nejzávažnějších hrozeb pro vztahy. Místo aby člověk otevřeně řekl, co chce, čeká, že si to ten druhý domyslí. A protože všichni máme zkušenost, že druzí takto fungují, mnozí muži se bojí, že když své partnerce vyznají lásku, roztočí se kolotoč velkých očekávání. Tak velkých, že je nedokáží naplnit. Není se jim co divit.

Spousta žen a dívek, kterým muž řekne "miluji tě", najednou začne plánovat až moc konkrétní budoucnost včetně svatby a podobně. Muži nemají rádi situace, v kterých se cítí pod tlakem. Proto zatím raději mlčí a s vyznáním lásky vyčkávají.

Pokračování 2 / 4

Protože zatím necítí, že naplní svou představu lásky

Každý má svou vlastní představu o tom, co znamená láska. Možná váš partner k vám cítí to, co vy si představujete pod pojmem láska. Ale pro něho to tak není. Třeba to má tak, že když vám řekne "miluji tě", znamená to, že si vás chce i vzít. Třeba na společné soužití ale není připraven, a proto si s vyznáním dává na čas, ačkoliv je s vámi šťastný a jste v tu chvíli pro něj jediná na světě.

Pokračování 3 / 4

Protože cítí, že vás prostě nemiluje

To je ten nejbanálnější a pravděpodobně i nejrealističtější důvod. Můžete spolu randit, smát se, vyvádět v posteli neuvěřitelné kousky a zažívat báječné okamžiky – přesto to ještě nemusí stačit k tomu, aby vás začal milovat. Může mu s vámi být dobře, ale na to, aby vám řekl "miluji tě", jednoduše jeho city nestačí. Je snadné předpokládat, že člověk, který vám pravidelně nosí kytky a odhaluje svoji duši, musí být do vás i zamilovaný. Ale být zamilovaný ještě neznamená opravdovou lásku, v níž s vámi ten druhý sdílí prakticky každý aspekt svého života. Ačkoli se o vás zajímá, nemiluje vás. Pravda může samozřejmě bolet, ale je důležité zjistit, zda je jeho srdce zavřené lásce zcela, nebo prostě jenom čeká na vhodnou chvíli, aby se otevřelo.

Pokračování 4 / 4

Protože slova nemusí znamenat absolutně nic!

Jsou muži, kteří říkají, že slovo „láska“ může být bezvýznamné. Milovat můžete Hvězdné války, ovoce, svého psa, rodiče. Milovat můžete všechny tyhle věci, ale rozdíl mezi nimi je obrovský. Jsou muži, kteří jednoduše nechtějí znevažovat lásku jako takovou a její hodnotu vyjadřují tím, co dělají, ne tím, co říkají. Máte-li vedle sebe takového muže, pak jeho činy budou rozhodně hlasitější než prosté „miluji tě“. „Můžete říct někomu, koho milujete, desetkrát denně totéž, a přitom se k němu chovat jako k onuci. Proč to tedy říkat?“ říká třicetiletý Jan v internetové diskusi.

Doporučujeme

Články odjinud