Resuscitovaným novorozencům hrozí nízké IQ

Resuscitovaným novorozencům hrozí nízké IQ

U miminek, která po porodu nedýchají a musí být oživována, hrozí větší riziko, že budou mít nízký inteligenční kvocient. Podle britských vědců tato hrozba existuje i v případě, že v raném dětství se žádné mentální problémy neprojevují.

Odborníci se dosud domnívali, že mentální retardace nebo mozková obrna, způsobené nedostatkem kyslíku, jsou znatelné ihned jako poškození mozku zvané encefalopatie. A že příznaky jsou záchvaty, abnormální svalové napětí a nepřirozené pohyby.

"Mysleli jsme si, že když jsou novorozenci po resuscitaci bez neurologického nálezu, budou v budoucnosti v pořádku," říká Dr. Maureen Hacková z univerzity v Clevelandu a dodává: "Naše studie ale prokázala, že ačkoli se u nich nevyskytují žádné symptomy, jejich IQ bývá nižší než u těch, kteří se resuscitovat nemuseli."

Podle Hackové nejsou nová zjištění ještě zcela přesvědčivá, ale dávají smysl. "Neurologické vyšetření po porodu je subjektivní a říct, jestli je dítě normální nebo abnormální na základě klinické prohlídky, je těžké. Bylo by naivní domnívat se, že pokud nejsou patrné žádné příznaky, bude děcko v pořádku a naopak. Každopádně musíme ve výzkumu pokračovat," vysvětluje Dr. Hacková.

Doporučujeme

Články odjinud