Romantická láska není láskou vášnivou a posedlou!

Romantická láska není láskou vášnivou a posedlou!

Psychologové několik posledních desetiletí ujišťují manželské páry, že je naprosto normální, když mezi nimi po čase vyprchá romantická láska. Proti tomu ale teď vystoupila doktorka Bianca P. Acevedo z Kalifornie.

Podle ní romantická láska může trvat celý život a vede k zdravějšímu a šťastnějšímu životu. Ovšem nesmí se zaměňovat s láskou vášnivou a posedlou.

„Mnoho lidí věří, že romantická láska je to samé co vášnivá láska,“ vysvětluje své vědecké objevy doktorka Bianca P. Acevedo z University of California v Santa Barbaře.

„Ne, není to to samé. Romantická láska má stejnou intenzitu, zanícení a sexuální přitažlivost jako láska vášnivá, ale nemá tu posedlou součást. Vášnivá neboli posedlá láska obsahuje pocity nejistoty a úzkosti. Tento druh lásky vede ke krátkým vztahům, nevznikají z ní vztahy dlouhodobé,“ vysvětluje doktorka Acevedo.

Acevedo provedla analýzu několika desítek studií, které se zabývaly jednak kvalitou vztahu (tedy zda partneři mají vztah romantický, vášnivý, přátelský či nepřátelský), ale které také srovnávaly dlouhodobé a krátkodobé vztahy.

Lidé, kteří uváděli, že k partnerovi cítí romantickou lásku, byli spokojenější ve vztahu. Zároveň romantickou lásku uváděly nejčastěji dvojice, které spolu žily dlouho. Přátelské vztahy vedly jen k mírnému uspokojení partnerů, ale byly jak dlouhodobé, tak krátkodobé. Při vášnivé lásce byli partneři spokojeni jen v krátkodobých vztazích.

„Pocit, že je tady partner pro vás, tedy že je oddaný, sloužil velmi dobře vztahu a umocňoval pocity romantické lásky,“ dodala Acevedo. Podle ní romantická láska může trvat i mnohem déle než jedno desetiletí, jak dnes mnozí psychologové uvádějí.

ČTĚTE TAKÉ:
Psychologové zjistili, proč ženy podléhají grázlům


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud