Seriál o vaření s Markétou Hrubešovou - 1. díl: Netradiční studené a teplé předkrmy

| Autor: redakce | Rubrika: Láska a vztahy

Přinášíme vám nový seriál o vaření s úspěšnou českou herečkou Markétou Hrubešovou, která je známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka. Představí vám recepty, které jsou vhodné pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby. Nabízí recepty na českou i středomořskou kuchyni v lehké a stravitelné podobě.



Proč si neudělat slavnostní večeři každý den? K té přeci předkrmy patří. Nemusíte nutně vymýšlet složité kombinace. Důležité je, že s Vašimi blízkými budete u stolu o chvilku déle. A navíc si mnohem lépe vychutnáte i hlavní chod. A to přece vůbec není málo.

Studené předkrmy:



Salát z hrušek, rukoly, ořechů a parmazánu

150 g rukoly, 1 hruška, hrst vlašských ořechů, několik hoblinek parmazánu,šťáva z půlky citrónu, olivový olej, pepř, sůl

Propláchnutou a okapanou rukolu rozdělte na talíře. Přidejte hrušku nakrájenou na plátky a ořechy. Posypte hoblinkami parmazánu. Smíchejte olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Salát přelijte marinádou a ihned podávejte.

Zkuste: Hoblinky z parmazánu vytvoříte jednoduše škrabkou na zeleninu. Plátky hrušky pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla. | Zkuste přihodit hrst řeřichy.

Zkuste si také vyrobit rukolové pesto (postup je stejný jako u klasického bazalkového – tedy olej, parmazán, česnek, pinie). Je rychle hotové a ozvláštní jakýkoli pokrm – třeba fazole a pečené brambory.

"Rukola je můj favorit. Když si objednávám v restauraci jídlo, můj muž, aniž by musel nahlédnout do jídelního lístku, vždy spíše konstatuje, než že by se ptal: „Je to něco s rukolou, viď?“ Nevím proč, ale prostě ji zbožňuji. V jakékoli úpravě. Nejlepší je rukola přímo od pěstitelů. Trošičku štiplavá, křupavá a krásně zelená. Zakápnutá panenským olivovým olejem, citrónem a se špetkou mořské soli. Báječně se snáší ale i s rajčaty, krevetami, parmskou šunkou, olivami nebo grilovanou zeleninou."



Tomatové želé s bazalkou

200 ml rajčatového džusu, 100 g balkánského sýra, 4 plátky želatiny,
hrst piniových oříšků, 8 černých vypeckovaných oliv, hrst bazalkových lístků, olivový olej, pepř a sůl


Želatinu ponořte do vlažné vody a nechte změknout. Mezitím zahřejte polovinu džusu. Při prvních známkách varu stáhněte z ohně. Želatinu vyždímejte a za stálého míchání přidejte do džusu. Když se zcela rozpustí, přilijte zbylou polovinu džusu. Pak do směsi natrhejte bazalku, přilijte trochu olivového oleje a okořeňte. Nalijte do sklenic a v chladu nechte ztuhnout. Před servírováním opražte nasucho piniová semínka na pánvi. Rozdrobte sýr a nakrájejte olivy. Bábovičky vyklopte na talíře, posypte sýrem, oříšky a olivami a dozdobte snítkou bazalky. Nakonec ještě přikápněte trochu olivového oleje. Servírujte s opečenou bagetou.


Teplé předkrmy:



Pórkový koláč

200 g hladké mouky, 80 g másla, 2 pórky, 2 jarní cibulky, 100 g uzené
šunky (vcelku), 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, 100 ml smetany, 2 lžíce vody, olivový olej, muškátový oříšek, sůl


Mouku vsypte do mísy. Mírně povolené máslo nakrájejte na kostky a přidejte
k mouce. Do směsi vyklepněte vejce a přidejte špetku soli. Vše dobře smíchejte. Pak přilijte trochu vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Připravte si náplň. Pórek a cibulku dobře očistěte a nakrájejte na plátky. Orestujte je na olivovém oleji, až zprůsvitní. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a trochu osolte. Zalijte smetanou, chvilku provařte a odstavte. Nakonec strouhněte trochu muškátového oříšku. Těsto rozválejte, dejte do vysypané formy a dobře přitiskněte ke stěnám. Okraje zarovnejte (měly by trochu přečnívat). Těsto předpečte asi minut v horké troubě (200°C). Přidejte pórkovou směs, posypte strouhaným sýrem a zalijte vejcem. Pečte dozlatova asi 20 minut.

Zkuste: Práci si usnadníte, použijete-li těsto listové.



Gratinovaný kozí sýr

2 kusy kozího sýra, 4 plátky prosciutta, pár lístků šalvěje, 1 lžíce medu,2 krajíce dobrého chleba, list salátu na ozdobu

Sýr potřete medem a pak ho zabalte do lístků šalvěje a prosciutta. Vložte
pod gril a pečte dozlatova. Servírujte na listech salátu nebo na plátcích nasucho opečeného chleba.

Zkuste: Kozí sýr je ingredience sama o sobě tak výrazná a chutná, že nemusíte dlouho vymýšlet co s ním. Když ho naservírujete na lístky salátu s kouskem čerstvého voňavého chleba, máte večeři raz dva.

Znáte ještě něco jednoduššího na přípravu než tenhle předkrm? Snad jen otevření nějaké konzervy bude rychlejší. Ale určitě si tak nepochutnáte. Ti, kteří neholdují masu, si mohou sýr ogrilovat jen tak. A šalvěj si kupte raději v zahradnictví než tu přešlechtěnou a naprosto nearomatickou chudinku ze supermarketu. To ostatně platí o všech bylinkách. A pokud máte možnost koupit také med přímo od včelaře, tak to určitě udělejte. Na kvalitě toho, co jíte, se rozhodně šetřit nemá.


Zdroj: Převzato z knihy Markéta Hrubešová - Tak vařím já, 125 receptů pro vytížené ženy



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na

Další články z rubriky

Láska je nesmrtelná: Muž podporoval svoji ženu s rakovinou do posledního výdechu

Láska je nesmrtelná: Muž podporoval svoji ženu s rakovinou do posledního…

Včera | Jennifer Meredino (40) byla příliš mladá na to, aby zemřela. Osud s ní však měl jiné plány a když…

Na co je dobrý sex? Pomůže od migrény, stresu i škytavky

Na co je dobrý sex? Pomůže od migrény, stresu i škytavky

Včera | Jste čím dál tím pohodlnější a máte problém se přemluvit k sexu? Až zjistíte, k čemu všemu vám…

MAGDA (27): Přítelův syn mi dělá návrhy. A příteli to nevadí!

MAGDA (27): Přítelův syn mi dělá návrhy. A příteli to nevadí!

6. 12. | 12 | Magda má o 15 let staršího přítele s dospívajícím synem ve střídavé péči. Chlapec je jen o 10 let…

Jak poznáte, že už s vámi nechce trávit Vánoce

Jak poznáte, že už s vámi nechce trávit Vánoce

6. 12. | Vánoce mají být svátky pohody a klidu, ale ne vždy to funguje. Je to také období, kdy lidé…