Šestina párů spí v oddělených postelích, dvě třetiny vztahů kvůli tomu trpí

Šestina párů spí v oddělených postelích, dvě třetiny vztahů kvůli tomu trpí

Psychologové doporučují osobám, které se nemohou vyspat kvůli chrápání svého partnera, aby se šly vyspat do jiné místnosti. Spánková deprivace působí zhoubně na psychiku i tělo toho, kdo se nemůže kvůli hlasitým projevům svého protějšku vyspat. Jenže pokud spí partneři v oddělených ložnicích dlouhodobě, jejich vztah začne trpět.

Podle britských psychologů spí odděleně asi šestina párů. A přestože se díky tomu vyspí oba partneři, dvě třetiny takto noc trávících dvojic trpí ve vztahu.

Z těch, jimž oddělené postele či ložnice poškodily vztah, každý druhý přiznal, že se s partnerem fyzicky i psychicky kvůli tomu odcizili, více než čtyři z deseti přiznávají, že utrpěl především jejich sexuální život.

„Spát bez partnera v oddělené posteli či ložnici, ačkoli to může mít velmi pádný důvod, není nikdy emocionálně a psychologicky pro pár zdravé. Je jasné, že první věcí, která trpí, je sexuální život páru, protože dvojice teď musí vyvíjet zvláštní úsilí, aby se potkala kvůli sexu. Méně zřejmé ale je, že se dvojice přestane spontánně tulit, dotýkat, mazlit a povídat si v posteli, což je pro vztah také velmi důležité,“ tvrdí psycholožka Donna Dawsonová.

Nicméně šestaosmdesát procent těch, kdo spí v oddělených ložnicích, tvrdí, že se vyspí mnohem lépe, než když spí s partnerem. A zdravý spánek je pro psychickou i fyzickou kondici naprosto nezbytný. Oddělené ložnice tak mohou být dočasným řešením, důležité ale je, aby chrápající partner řešil své potíže s dýcháním. A aby se partneři mohli brzy vrátit do stejné postele.

Doporučujeme

Články odjinud