Sex? Děkuju, nechci

Sex? Děkuju, nechci

V postýlce spí váš malý poklad a vy s partnerem si můžete užít klidný večer ve dvou. Jenže zatímco jemu se v očích začíná objevovat touha, vy se děsíte toho, že dnes vás už žádná výmluva nenapadá. Šestinedělí skončilo, bolesti hlavy nefungují… Vrátí se vám někdy zpět váš sexuální apetit?

Vlastně tě nechci

Za nesoulad v posteli mohou dost často i muži. Psychologové hovoří o tzv. madonině komplexu. V dnešní době je trendem přítomnost partnera u porodu. Někteří muži se ale nedokážou vyrovnat s tím, co na porodním sále vidí, jsou svědkem bolesti, rozevřených porodních cest i námahy, kterou ženy vytrpí. Někdy navíc dochází k samovolnému odchodu stolice a muži, kteří jsou k pobytu na porodním sále přinuceni, si mohou kromě potomka ze sálu odnést i nechuť k sexuálnímu styku s ženou, která před ním výše uvedené prožila. A to i přesto, že jinak si partnerky a matky svého dítěte nesmírně váží. Po podobných prožitcích se může jak pro muže, tak pro ženy stát další otěhotnění noční můrou, takže i z tohoto důvodu se oba společné posteli raději vyhýbají. On se ukrývá za počítač, ona za únavu – přestávají spolu komunikovat, své pocity si nevysvětlí a budují mezi sebou v budoucnu těžko překonatelnou hráz.

Zkuste to jinak

Psychologové doporučují jedinou cestu, jak z toho ven. „Zdravé sebevědomí získáte jedině tak, když se budete snažit po porodu vrátit co nejdříve k zaběhnutým kolejím. Moje maminky viditelně rozkvetou na konci šestinedělí,“ usmívá se MUDr. Vaňurová. „Většina z nich si za tu dobu vytvoří ustálený rytmus, zvykne si na novou postavu, pochopí, že dítě není doplněk k minulému životu, ale kýmsi, kdo vám život rozhází do posledního kamene. Při šestinedělní prohlídce pak sleduji nejen prosperující miminka, ale i spokojené maminky bez kruhů pod očima, mnohdy poprvé nalíčené, oblečené do něčeho jiného než županu nebo tepláků. Šestinedělí je náročná doba a kdo ji zvládne, má vyhráno. Alespoň z velké části.

Manipulace zakázána

Odborníci doporučují dělat si časový rozvrh na týden dopředu. Napište si, kdy chcete vidět svou rodinu, jestli přivítáte na návštěvě jednu, nebo více kamarádek. Pokud se na to necítíte, návštěvy nepřijímejte. Díky tomu získáte čas sama pro sebe, budete se snáz vracet k původnímu životu. Zajděte si na kosmetiku, najděte si koníčka, vyžadujte alespoň dvě hodiny týdně sama pro sebe. Jste to vy, kdo by měl pečovat o vlastní psychiku, třeba tím, že se bude věnovat svému tělu. Pokud budete mít se svým partnerem více společných témat, o kterých se dá hovořit, než jen počet pokakaných plen, odrazí se to pozitivně také na vašem porodem pošramoceném sebevědomí.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psycholigie„

Doporučujeme

Články odjinud