SEXUALITA ŽEN VE ZRALÉM VĚKU. V čem je jiná? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

SEXUALITA ŽEN VE ZRALÉM VĚKU. V čem je jiná?

Už mnohokrát bylo řečeno, že psychická pohoda záleží na mnoha faktorech. Člověk jako lidská bytost je komplex bio-psycho-socio-spirituálních faktorů, které všechny musí být v dynamické rovnováze, aby se jedinec cítil dobře. Jedním z mnoha faktorů přispívajících k duševní pohodě je lidská sexualita.

Mnohokrát také bylo řečeno, že ženská sexualita je mnohem komplexnější než sexualita mužská. Obě sexuality je možné přirovnat k požáru. Muž vnímá požár jako stav ohrožení, tudíž je spíše hasičem, který je připraven k akci během tří sekund. Naopak žena je spíše jako oheň, který začíná hořet pomalu, ale když má dobré podmínky, blafne v pořádný požár.

Vzrušení ženy je opět mnohem komplikovanější. Pokud vynecháme situace neběžné, jako jsou stavy zamilovanosti, odloučení či hormonálního návalu, v běžných každodenních starostech mnoho erotických podnětů není. Málokterá žena je dlouhodobě puzena biologickou touhou po sexu, a tudíž jí pouhá sexuální stimulace nestačí. Žena se potřebuje přeladit kognitivně – myšlenkově. Zapomenout, že je potřeba koupit máslo, uklidit a připravit dětem svačinu. Z toho vyplývá, že než se oheň-žena rozhoří, chvíli to trvá. Některá žena potřebuje předehru fyzickou – mazlení, jiná si potřebuje popovídat či třeba zalézt do vany a vychutnávat ticho.

Jestliže je již žena vzrušená, je stále ještě více rozptýlitelná než muž. Myšlenky z každodenního života ji z jejího vzrušení mohou snáze vytrhnout, a to pravděpodobně mnohem snadněji než muže.

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím sexuální touhu a vzrušení ženy je postoj k vlastnímu tělu a určité tělesné pocity.

Mnoho žen po čtyřicítce začne přibývat na váze, s menopauzou se objevují nepříjemné tělesné pocity jako návaly horka, pocení, nespavost a také nedostatečná vaginální lubrikace. Všechny tyto komplikace spolu s každodenními starostmi nevyvolávají zrovna optimální podmínky k tomu, aby žena měla uspokojivý sexuální život.

Jak již bylo řečeno na začátku, člověk je bytost komplexní, a tak nepohoda v jedné oblasti ovlivňuje pohodu či nepohodu v oblasti jiné. Tělesné změny a menopauza samotná ovlivňují i náladu, a nálada se spolu s nepříznivými tělesnými pocity může odrazit v partnerském soužití. Situace se tak stává začarovaným kruhem.

Jak z toho ven?

Mnohdy postačí zásah v jedné oblasti a začarovaný kruh se začne pomalu rozplétat. Jindy je situace složitější a zásah je požadován na mnoha úrovních.

Psychická či psychologická úroveň

Tato kategorie je obvykle velmi zapeklitá. Patří do ní vztahy s manželi či milenci, letité shody a neshody, vyřešené a nevyřešené konflikty, splněná a nesplněná přání, nevěry, vztahy s dětmi. Nálady, strachy, smutky, radosti. To, jak se cítíme ve svém těle a co si to tom myslíme. Důležité jsou hodnoty, předsudky a postoje. Hodně také záleží, jak jsme byli vychovávaní, jak žili naši rodiče a jakou máme povahu. Co vše jsme si ochotni přiznat a co vše jsme ochotni měnit.

Sociální úroveň

Sociálními předsudky trpí ve větší míře ženy. Starší muži s mladými ženami nejsou žádnou výjimkou, ale naopak? Ale můžeme vycházet z jedné anekdoty: Padesátiletý muž nechává vzkaz své ženě: Jsem s mladší milenkou, vrátím se o půlnoci. Padesátiletá žena nechává vzkaz svému muži: Jsem s mladším milencem, vrátím se až ráno.

Tělesná úroveň

Tu lze vyřešit adekvátní hormonálněsubstituční léčbou či léčbou antidepresivy. Při nedostatečné vaginální lubrikaci se doporučuje použít vhodný komerční lubrikant – k dispozici jsou gely na bázi vody, oleje či s přidanými estrogeny. K lepším pocitům z vlastního těla vede též zdravá výživa a pravidelný pohyb – tato zásada platí nejen u mužů. Pokud zhubneme, budeme nejen více sexy vypadat, ale také se více sexy chovat.

Spirituální úroveň

Toto je neméně komplikovaná oblast, která se týká způsobů vyrovnání se základními existenciálními otázkami – proč žijeme, jak se vyrovnáváme se smrtí, co bude po ní.

Věk jako nepřítel sexuality?

Z výše uvedeného vyplývá, že s věkem opravdu přicházejí komplikace, které sexualitě zrovna nepomáhají. Na druhou stranu existují metody, a lidé, kteří tyto metody znají a mohou vám pomoci, aby sexualita byla stále obohacující a příjemnou složku vztahu a života.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud