Sperma má antidepresivní účinky

Sperma má antidepresivní účinky

Profesor Gordon Gallup v roce 2002 publikoval svůj výzkum, v němž prokázal, že ženy používající pravidelně kondom a bránící styku svého těla se spermatem partnera mají častěji deprese a psychické potíže. Gallup tak nastínil, že má sperma antidepresivní účinky. A dnes se debata o tomto faktu znovu rozhořela, když byly Gallupovy závěry podloženy novými objevy.

„Chci jasně říct, že tady neprosazuji, aby lidé nepoužívali kondomy. Zcela jistě by nechtěné těhotenství a pohlavní choroby převážily negativně psychologické výhody spermatu,“ komentoval teď Gallup svou studii.

V USA se totiž rozhořela vášnivá politicky laděná debata o tom, že tato studie je sexistická. Olej do ohně přilil profesor Lazar Greenfield, když na svatého Valentýna citoval Gallupa a tvrdil, že soulož a kontakt ženy se spermatem má blahodárné účinky na její psychiku a posiluje vztahy.

„Semenná plazma se vyvíjela během evoluce tak, aby hlídala a řídila ženské pohlavní cesty, aby spolupracovaly v nejlepším zájmu donora spermií – muže,“ vysvětluje Gallup, podle něhož má sperma skutečně vliv na psychiku ženy. Ale to je dáno právě evolucí, aby bylo zajištěno, že se žena s mužem spojí na dlouhou dobu, bude se cítit dobře a bude tak chtít počít jeho dítě.

Ke kontroverzi, kterou jeho studie v USA způsobila, pak dodal: „Myslím, že je to tragicky přehnaná reakce. Chvíle, kdy dovolíme politické agendě diktovat, co je věda, je chvílí, kdy věda přestává být životaschopnou činností.“

POŠLETE SVŮJ PŘÍBĚH
Staňte se přispěvatelkami Dama.cz a vyhrajte luxusní kosmetický balíček!

STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud