Spokojené manželství podle vědců? Nejen láska, ale i...

Spokojené manželství podle vědců? Nejen láska, ale i...

A žili šťastně až do smrti... Nemusí to být jen pohádka. Avšak k udržení dobrého manželství je zapotřebí víc než jen láska. Vědci zjišťovali, co všechno manželství drží pohromadě.

Dobu trvání manželství ovlivňuje věk partnerů, dřívější vztahy a dokonce i to, zda jeden či oba partneři jsou kuřáky, uvádí studie Australian National University.

Vědci v rámci průzkumu v letech 2001 až 2007 sledovali bezmála 2 500 párů, buď sezdaných nebo žijících spolu. Zjišťovali, jaké faktory odlišují páry, které spolu zůstaly, od těch, které se v této době rozešly.

Prokázalo se, že pokud je manžel o devět let či více starší než jeho žena, mají dvakrát větší pravděpodobnost rozvodu, než je průměr. Totéž platí o párech, kdy je muži při vstupu do svazku méně než 25 let. I děti ovlivňují trvání manželství. Rozchází se dvacet procent párů, které mají děti z minulých vztahů nebo i ze stejného vztahu, ale před uzavřením manželství.

Pokud se lidem narodí děti v manželství, je pravděpodobnost rozchodu jen devět procent. Pokud žena chce děti o hodně více, než muž, také to vede k rozvodům.

Svou roli sehrávají i rodiče manželů. Až 16 procent lidí, jejichž rodiče se rozvedli, se rovněž rozvedou. To je o poznání více, než 10 procent rozvodů u lidí, jejichž rodiče žijí spolu. Lidé, kteří jsou vdaní či ženatí podruhé nebo potřetí, mají o 90 procent vyšší pravděpodobnost, že se rozejdou, než páry v prvním manželství.

Mezi faktory, které trvání manželství neovlivňují, patří věk dětí narozených manželskému páru. I to, zda je žena zaměstnaná či nikoliv.

Doporučujeme

Články odjinud