Strava v těhotenství ovlivňuje tloušťku dětí

Strava v těhotenství ovlivňuje tloušťku dětí

Složení stravy žen během těhotenství může změnit DNA plodu. Tím lze podle vědců u dětí vysvětlit předpoklady k obezitě. Studie zveřejněná v odborném časopise Diabetes ukazuje, že konzumace velkého množství uhlohydrátů ovlivňuje malé části DNA. Děti s těmito změnami bývají tlustší než ostatní.

Lékaři z britské kardiologické společnosti British Heart Foundation se domnívají, že organismus dítěte se během vývoje snaží odhadnout, do jakého prostředí se plod narodí.

A podle informací z matčina těla a na jejich základě přizpůsobuje svou genetickou výbavu.

Laboratorní výzkumy na zvířatech prokázaly, že změny ve stravě mohou ovlivnit funkci genů. Tento jev se nazývá epigenetická změna.

Během poslední studie se experti snažili najít epigenetické znaky z pupeční šňůry dobrovolnic. Vyšlo najevo, že ženy, jejichž strava je bohatá na uhlohydráty, například cukry, mívají potomky s těmito známkami. U takových dětí se velmi často objevuje kolem šestého až devátého roku nadváha.

Vedoucí výzkumu z univerzity v britském Southhamptonu profesor Keith Godfrey říká: "Je zajímavé, že tyto změny vysvětlují čtvrtinu případů obezity u šesti - až devítiletých dětí."

Podle něho má složení potravy matek na děti větší vliv než porodní hmotnost nebo skutečnost, zda jsou ženy samy štíhlé nebo obézní:

"Naše studie potvrzuje, že by se těhotné ženy měly držet rad odborníků. Mohou tím ovlivnit zdraví svých dětí ještě dlouho po jejich narození."

Profesor Mark Hanson z British Heart Foundation dodává: "Teď máme přesvědčivý důkaz, že epigenetické změny mohou přinejmenším částečně vysvětlit spojitost mezi vývojem v děloze a pozdějším rizikem vzniku onemocnění."

Životní styl žen v reprodukčním věku může ovlivnit zdravotní stav následující generace a snížit výskyt nemocí jako jsou cukrovka nebo srdeční choroby, které často provázejí obezitu.



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ:
Nutil mě hubnout, a pak si našel tlustou milenku!

Doporučujeme

Články odjinud