Těhotná po čtyřicítce? Proč ne, ale...

Těhotná po čtyřicítce? Proč ne, ale...

Možná jste budovala úspěšnou kariéru a rychle utíkající roky nevnímala, možná jste jen dlouho hledala toho pravého, nebo už svého životního partnera dávno máte, ale dítě ne a ne přijít… A nebo si chcete k téměř dospělým dětem pořídit ještě miminko a zažít znovu ten krásný pocit z mateřství. Je vám čtyřicet pryč a jste těhotná.

Nechme nyní stranou fakt, že máte štěstí, když se vám v tomto věku podaří otěhotnět přirozenou cestou, bez nějakého většího úsilí a dlouhodobého snažení. Čím je žena starší, tím se její plodnost snižuje, vajíčka v jejím těle stárnou (na rozdíl od spermie se vajíčko tvoří v těle už před narozením a žena jich má omezený počet) a otěhotnění je čím dál problematičtější. Přirozeným způsobem se to podaří jen asi desetině žen.

Ve chvíli, kdy se vše úspěšně podařilo a ve vašem těle roste nový život, je však třeba počítat s možnými riziky, kterých je s přibývajícím věkem stále více. Obecně dle odborníků platí, že ideální doba pro porod prvního dítěte je mezi dvaceti a pětadvaceti lety, ale to je pro dnešní generaci žen již celkem brzy. Gynekologové důrazně doporučují porodit první dítě nejpozději do třiceti let, ale to samozřejmě neznamená, že později už by vám to rozmlouvali. Jen je prostě třeba se připravit na více možných komplikací. Od třiceti pět let výš už je potom žena evidována jako tzv. starší matka.

Hlavní nebezpečí, které v případě těhotenství ve vyšším věku hrozí, je zvýšená pravděpodobnost potratu, předčasného porodu nebo úmrtí plodu. Vyšší je také riziko genetické vady (starší vajíčka jsou náchylnější k chromozomálním problémům). Například u zdravé čtyřicetileté ženy je pravděpodobnost, že se jí narodí dítě s Downovým syndromem, jedna ku osmdesáti. Kromě toho starší matky mívají častěji vícečetné těhotenství. Podle amerického Národního centra zdravotní statistiky mají rodičky starší 45 let dokonce 10krát vyšší pravděpodobnost porodu dvojčat (či ještě více dětí) než dvacetileté ženy.

Toto všechno je třeba brát v potaz. Starší matky automaticky čeká rizikové těhotenství a série mnoha testů a vyšetření, které se u mladších rodiček nedělají. Jde o nejrůznější invazivní i neinvazivní diagnostické testy a ultrazvuky, které mají odhalit genetické a strukturální vady. Probíhá také vyšetření hladiny glykémie (cukru) v krvi, protože u starších maminek vzrůstá riziko těhotenské cukrovky. Od 30. týdně gravidity se počet kontrolních prohlídek ještě zvyšuje, starší matka by měla být vyšetřena každé dva týdny.

Pokud probíhají všechna vyšetření v pořádku, můžete si gratulovat a pomalu se připravovat na porod. I ten je pro starší rodičky komplikovanější než pro mladší ženy. Děloha čtyřicátnice vypuzuje dítě slabšími stahy, porodní cesty už navíc nejsou tak elastické. I proto často dojde na císařský řez. Porod přirozenou cestou trvá u starších matek déle než u mladších a tělo se po něm musí regenerovat mnohem delší dobu.

Možná vás nelekají žádná fyziologická úskalí a zdravotní rizika. Jsou zde ale i jiné faktory, které činí pozdní mateřství o dost složitější. Především je to pohled společnosti na starší matky. Jste připravená na „divné“ pohledy mnoha lidí, až budete jezdit s kočárkem? Nerozhází vás, když se někdo splete a pochválí vás jako mladou babičku? Jste připravená na těžké hledání kamarádek-vrstevnic? Vaše generační souputnice budou mít již děti odrostlé a ženy s malými prcky budou zase téměř o generaci mladší.

Ačkoli starších matek je dnes čím dál více (a koneckonců v dřívějších dobách bylo rodičovství v tomto věku naprosto běžné, ženy prostě rodily, dokud jejich tělo bylo schopné těhotenství), stále se na ně pohlíží jako na něco velmi neobvyklého. Vezměte to v potaz i s ohledem na své dítě. Musíte být připravená, že mu to třeba začne vadit, až uvidí, co všechno mladší rodiče se svými ratolestmi podnikají, ale vy už třeba totéž nezvládnete. Vztah mezi vámi bude jistě o dost jiný. Starší rodiče jsou navíc úzkostlivější, mají sklony dítě mnohem více kontrolovat, více mu mluvit do života a nenechávat mu přílišnou volnost. Prostě se o něj více bojí.

Přes všechna rizika nelze těhotenství po čtyřicítce zatracovat. Většina žen porodí zdravé dítě, které s láskou vychovává, a to je to hlavní. Dejte proto jen na své pocity a nenechte si do svých rozhodnutí mluvit nikým jiným. Matkou budete jen vy.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud