Téměř polovina lidí je ochotna odpustit nevěru

Téměř polovina lidí je ochotna odpustit nevěru

Odhalení partnerské nevěry vede často k rozpadům manželství a partnerských vztahů. Přesto je 47 procent účastníků exkluzivního průzkumu společnosti SANEP přesvědčeno, že by svému partnerovi případnou nevěru odpustili. Pro 35 procent dotázaných je pak nevěra nepřijatelná.

V otázce nevěry jsou nejtolerantnější vdané ženy. Jak dále vyplývá z výsledků internetového průzkumu společnosti SANEP, k nevěře se přiznává 43 procent respondentů. Naopak 57 procent dotázaných uvádí, že svému partnerovi nikdy nevěrní nebyli. Nevěru přiznávají zejména lidé žijící dlouhodobě v manželských svazcích a rozvedení. Nevěra je však častým jevem i u mladých lidí. Jednu nevěru připouští 15 procent dotázaných a k nevěře v rozsahu 1-20krát se doznala 3 procenta dotázaných. Zejména v četnosti nevěr dominují muži.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velice citlivou problematiku, kde není ověřitelná pravdivost odpovědí tazatelů, a mnoho lidí nevnímá například náhodný flirt nebo sex po telefonu jako nevěru, lze předpokládat, že reálné procento nevěry bude mnohem vyšší. Z hlediska nevěry je také podstatná zkušenost s partnerským vztahem, kde je nutné odlišovat první lásky oproti četnějším zkušenostem v partnerských vztazích.

Exkluzivního internetového průzkumu společnosti SANEP se ve dnech 20.-27. října 2009 zúčastnilo 32.430 respondentů ve věku 18 a více let. Společnost SANEP využívá ve svém průzkumu aktivní účasti 115.000 stálých respondentů a používá vlastní metodické postupy, které umožňují vytvářet velice přesný obraz názorů celého společenského a věkového spektra obyvatel ČR.

zdroj: Sanep

Doporučujeme

Články odjinud