Tokijský magistrát zakázal prodej erotických komiksů do osmnácti let

Tokijský magistrát zakázal prodej erotických komiksů do osmnácti let

Městská rada v japonské metropoli Tokiu přijala rázné rozhodnutí. Komu ještě nebylo osmnáct let, tomu nesmějí prodavači v knihkupectvích, stáncích a trafikách napříště prodat komiks s erotickým obsahem.

Platí to i pro zápůjční praxi v knihovnách.

Tokijští radní míní, je nutné chránit mladistvé před "přílišným zobrazováním znásilnění a jiných sexuálních deliktů". A to je podle nich nebezpečí, které přinášejí komiksy (japonsky manga) a kreslené filmy (anime).

Doposud se "nařízení ve prospěch zdravého vývoje mládeže" vztahovalo jen na "škodlivé publikace". Nyní je městská rada ještě rozšířila na kreslené verze, píše server fr-online.de.

V čele Tokia stojí konzervativní guvernér Shintaro Ishihara, který dlouhodobě bojuje proti komiksovým seriálům a kresleným filmům, jež zobrazují sex provozovaný s dětmi a s mladistvými.

V dubnu 2011 začnou magistrátní kontroloři sledovat, zda a jak se rozhodnutí tokijských konšelů dodržuje. Od července pak nařízení vstoupí v platnost "natvrdo".

Japonští tvůrcové kreslených seriálů se bouří a mluví o cenzuře. Profesní spolky japonských kreslířů nařízení tokijských radních odsoudily. Vidí v něm porušení svobody tisku a kreativity umělců.

Deset vydavatelských domů, včetně největšího koncernu Kodansha, se na protest rozhodlo bojkotovat březnový veletrh kreslených filmů. Ten loni navštívilo 130 tisíc Japonců.

Naproti tomu "sdružení rodičů" stanovisko magistrátu hlavního města podpořilo.


ČTĚTE TAKÉ:
Až k oblakům!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud