Upečte si lahodný švestkový koláč

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Láska a vztahy

Značkové ovoce podzimu, švestky, se představuje v neméně designovém outfitu. Koláče na plech prostě nemůžete ani letos ze svého sezonního repertoáru vynechat!



Švestkový koláč s krémem

Na 1 plech, Příprava: 70 minut + kynutí

125 ml mléka

375 g hladké mouky + na poprášení

1/2 kostky droždí (21 g)

75 g krupicového cukru

60 g změklého másla + na vymazání

1 pořádná špetka soli na obložení

500 g plnotučného tvarohu

250 g smetany ke šlehání

5 vajec střední velikosti

125 g krupicového cukru

50 g škrobu kůra z 1 citronu

10 cukrářských piškotů nebo 5-6 sucharů

2 kg švestek

1. Mléko ohřejte zhruba na teplotu těla. Mouku vsypte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, zalejte trochou mléka, posypte lžičkou cukru a přehrňte trochou mouky. Nechte zakryté na teplém místě asi 15 minut kynout.

2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, cukr, máslo a sůl. Zpracujte hnětačem nebo ručně do hladkého těsta a nechte je na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem.

3. Mezitím spolu utřete tvaroh, smetanu, vejce, cukr, škrob a citronovou kůru. Piškoty nebo suchary nadrťte nebo rozemelte. Švestky opláchněte, osušte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Plech vymažte máslem a troubu předehřejte na 200 °C.

4. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte a vyložte jím plech. Vytvarujte zvýšené okraje, těsto posypte piškotovými drobty, poklaďte švestkami slupkou dolů a přelijte tvarohovým krémem. Vložte do trouby, teplotu po chvíli stáhněte na 180 °C a koláč pečte asi 50 minut, až kraje zezlátnou a náplň zpevní.

Know-how

Švestkových koláčů v nejrůznějších podobách zná naše, ale i sousední německá a rakouská kuchyně obrovské množství. Vyzkoušet můžete i následující variaci na dané téma:

Těsto připravte podle předchozího předpisu. Na náplň spolu utřete 500 g plnotučného tvarohu, 40 g mletého máku, 250 g smetany ke šlehání, 5 středně velkých vajec, 100 g krupicového cukru.

Svařte 1/2 balíčku vanilkového pudinku s mlékem podle návodu, přimíchejte nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, nechte trochu vychladnout a pak zatřete k tvarohu. Těsto vyválejte a vyložte jím plech, poklaďte ovocem (můžete ještě napřed potřít trochou povidel) a přelijte tvarohovým krémem. Stejným způsobem můžete koláč připravit i z jiného podzimního ovoce, například z ostružin.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

MARTINA (57): Dcera je biomatka, tak nesmím vnoučata rozmazlovat

MARTINA (57): Dcera je biomatka, tak nesmím vnoučata rozmazlovat

Dnes | 10 | Babičky byly vždy od toho, aby si svá vnoučátka hýčkaly, měly na ně víc času než maminky a dopřály…

Má váš partner krizi středního věku? Udělejte těchto 5 věcí

Má váš partner krizi středního věku? Udělejte těchto 5 věcí

Včera | Změnil se váš manžel po padesátce a vy máte najednou pocit, že ho vůbec neznáte? Příčinou může být…

Zdena (52):  Na manžela jsem alergická. Nedokážu ho ale opustit

Zdena (52): Na manžela jsem alergická. Nedokážu ho ale opustit

17. 8. | 16 | Po letech soužití některé páry začnou být na sebe doslova hnusné. Jeden druhého iritují…

Problémy ve vztahu? Možná jste žena, se kterou muž nikdy nevydrží

Problémy ve vztahu? Možná jste žena, se kterou muž nikdy nevydrží

17. 8. | Máte problémy ve vztazích, žádný vám dlouho nevydrží a vy přemýšlíte, kde je asi zakopaný pes?…