Už půlroční děti rozumějí "řeči psů"

Už půlroční děti rozumějí "řeči psů"

Už šestiměsíční nemluvně pozná rozdíl mezi psím hravým štěknutím a výhrůžným zavrčením. Nový výzkum také ukázal, že malé děti vnímají rozdíl mezi optimistickou a pochmurnou hudbou.

Vědci zjistili, že miminka umějí rozeznávat emoce mnohem dřív, než se naučí mluvit. A nejenže emoce rozeznávají: řídí se jimi a reagují na ně.

"Emoce jsou mezi prvními vjemy, které děti začínají chápat," říká profesor Ross Flom z Brignam Young University v americkém státě Utah.

Vědci ukazovali dětem obrázky psa jednou v přátelské náladě, jindy naštvaného, a přehrávali jim zvuky spokojeného a podrážděného štěkotu. Ukázalo se, že i šestiměsíční děti, které neměly se psy skoro žádné zkušenosti, poznaly, ke kterému obrázku patří který štěkot.

Testy týkající se hudby přinesly podobné výsledky. Podle listu The Sun vědci zjistili, že pětiměsíční děti reagují na veselou melodii a šestiměsíční děti jsou schopné rozeznat smutnou melodii mezi radostnými.

"Jedna z prvních věcí, kterou děti díky komunikaci rozeznávají, jsou emoce. Melodii vnímají jako sdělení. Už v devíti měsících klasifikují melodie velmi podobně jako dospělí lidé," dodal profesor Young.

Doporučujeme

Články odjinud