V kolika letech mít dítě?

V kolika letech mít dítě?

Ideální věk pro početí dítěte je podle porodníků a gynekologů v rozmezí dvacet až pětatřicet let. Ženy, které kvůli kariéře a vlastním zájmům s těhotenstvím čekají, se vystavují vysokému riziku neplodnosti.

Už v pětatřiceti mají potíže s početím a těhotenstvím šestkrát častěji než právě v pětadvaceti. I u mužů po tomto věku začne plodnost klesat, vážnější problémy se dostavují u nich většinou po čtyřicítce.

Ale pozdější početí neznamená jen problémy a komplikace pro matku, ale vyskytují se častěji obtíže a choroby také u jejich dítěte. Pozdní početí je nevýhodné jak v případě rodičky, tak v případě jejího potomka. A ženy po čtyřicítce už častěji potratí než donosí zdravé dítě.

„Musíme ženám předat jasná fakta a informace o tom, že stále platí: nejvhodnějším věkem pro početí a porod dítěte u ženy je 20 až 35 let,“ uvedl David Utting z britské Královské koleje porodnictví a gynekologie sídlící v Londýně.

Podle něj po pětatřicítce u žen s každým rokem problémů s početím výrazně přibývá. Potíže se dostavují také u pánů, u kterých je ale za kritický považován čtyřicátý rok života, po němž plodnost klesá výrazně.

ČTĚTE TAKÉ:
Bučková ztloustla. Přibrala s Noidem šest kilo!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud