Většina "sirotků" v sirotčincích má alespoň jednoho žijícího rodiče

Většina "sirotků" v sirotčincích má alespoň jednoho žijícího rodiče

Jedna z předních charitativních organizací tvrdí, že přinejmenším čtyři z pěti dětí, které žijí v sirotčincích, má alespoň jednoho žijícího rodiče.

Organizace Save the Children tvrdí, že některé instituce nutí chudé rodiče, aby se svých dětí vzdali.

Proto jsou miliony dětí vystaveny rizikům, které s sebou nese život v ústavech. Hrozí jim znásilnění, bití nebo třeba i prodání.

Autoři zprávy proto doporučují, aby peníze směřovaly spíše na projekty, které podporují chudé rodiny a umožňují jim starat se o vlastní děti. Save the Children také doporučuje přísnější dohled nad institucemi, které se děti starají.

Zpráva podle BBC uvádí, že v některých zemích se sirotčince staly dobrým obchodem. Jejich zaměstnanci a zřizovatelé totiž dostávají velkou finanční podporu od místních vlád i od laskavých donorů.

Leckde rodiče odevzdávají své děti sirotčincům, protože doufají, že jim tak zaručí lepší budoucnost. Nebo si také třeba myslí, že až dítěti bude 18 let, vrátí se k nim. Jen málo z nich si ale uvědomuje, že se vzdávají práva na potomka v právním smyslu. A adoptivní rodiče pak velmi často neznají pravdu o dítěti, které adoptují.

Adopce a obchod s dětmi v pozadí Organizace Save the Children říká, že na světě žije v sirotčincích a podobných institucích kolem osmi milionů dětí. Opravdový počet by ale mohl být i vyšší, protože mnoho těchto institucí není registrováno.

"Máme důkazy, že se bezohledné instituce snaží získávat děti, aby mohly mít prospěch z mezinárodních adopcí nebo obchodu s dětmi," píše se ve zprávě.

"Tento trend dále zhoršuje fakt, že mnoho institucí - státních i soukromých - dostává finanční podporu podle toho, o kolik chlapců či dívek se starají. Je pro ně tedy důležité udržet si co nejvíce dětí," dodává Save the Children.

Autorka zprávy Corinna Csakyová uzavírá: "Je to jen pověra, že děti v sirotčincích nemají rodiče. Většina dětí tam je proto, že jejich rodiče nemají dost peněz na to, aby je krmili, oblékali a posílali do školy."

Doporučujeme

Články odjinud