Zažila jsem sexuální obtěžování na pracovišti. Bylo to peklo!

Zažila jsem sexuální obtěžování na pracovišti. Bylo to peklo!

Dneska bych už asi všechno řešila jinak, ale tehdy mi bylo 23 let a nastoupila jsem do svého prvního zaměstnání, navíc v Praze, kde jsem po ukončení školy zůstala.

Jsem tělocvikářka a ještě učím český jazyk a literaturu na druhém stupni základní školy. Práce mě moc baví, ale je to i tím, že mám nyní kolem sebe skvělé kolegy, úžasného ředitele a učím v menší, poněkud specifické škole. (Moc doufám, že v této škole zakotvím na několik let.) Za příjemné pracovní prostředí jsem neskonale vděčná osudu, neboť vím, že to není samozřejmost. Mám za sebou totiž rok „pracovního pekla“, ne však s žáky, ale s pedagogy, kvůli kterým jsem nakonec z jedné nejmenované školy odešla.

„Buď ráda, že máš v tomhle babinci v kabinetě pořádného chlapa…“

Hned po škole jsem nastoupila do jedné sídlištní základní školy; byla jsem natěšená, plná nápadů a elánu, který mi kupodivu nevzaly zlobivé děti, ale poměry, které na škole vládly. Neuběhl ani měsíc a já pochopila, že pobývat v kabinetě s mým kolegou, také tělocvikářem, bude očistec. Neustále směrem ke mně pronášel dvojsmyslné a později opravdu oplzlé poznámky. Při každé příležitosti mě jakoby otcovsky obejmul, pohladil, poplácal – bylo mi to strašně nepříjemné. Když jsem se svěřila jedné kolegyni, jen se smála a k mému naprostému zděšení prohlásila: „Buď ráda, že máš v tomhle babinci v kabinetě pořádného chlapa, je tu hodně ženských, co by s tebou hned měnily! Zatím si tedy žádná, kterou zaučoval, nestěžovala. A nemysli si, že to bude říďa řešit, jezdí spolu na plachetnici, jsou to dlouholetí kamarádi.“

Všechny kolegyně prý byly spokojené!

I přestože jsem „milému“ kolegovi dala několikrát jasně najevo, že je mi jeho zájem nepříjemný, nic se nezměnilo. To, že to mezi námi jiskří, si začaly všímat i kolegyně, některé si však celou situaci vysvětlily naprosto opačně a rády si mne dobíraly. Nakonec jsem se rozhodla vše řešit mezi čtyřma očima s ředitelem.

„Milá půvabná kolegyně, jste krásná, mladá, vysportovaná, a tak se nemůžete divit, že se mužům líbíte. Mělo by vám to spíše lichotit, než rozčilovat! Ostatně to pochopíte s přibývajícími léty, vráskami a kilogramy! S kolegou jsem již mluvil, a ten mě ujistil, že je jeho chování k vám vždy v mezích slušnosti a já nemám naprosto důvod mu nedůvěřovat. Ostatně nejste první dáma, která s ním sdílí kabinet a žádná z vašich předchůdkyň si nestěžovala. Ba naopak! Kolega je na škole velmi oblíbený – to jste si ostatně mohla všimnout. Kolegyně i žáci ho mají rádi. Pokud ale nedáte jinak, od příštího školního roku budete mít kabinet jinde.“

„To mám, sakra, vydržet ještě víc než půl roku s tím maniakem?“ myslela jsem si a nezmohla se ani na slovo.

A začaly naschvály…

Po rozhovoru s ředitelem si mě začal můj neodbytný ctitel „vychutnávat“ a dělal mi naschvály. V tělocvičně, kde jsme se střídali, jsem často nemohla najít některé pomůcky, jindy byly naopak neuklizené, nebo byl zamčený sklad, který mi měl kolega nechat otevřený. Jindy se zase zjistilo, že sklad nebyl zamčený, i když jsem ho naprosto jistě zamykala. Soudný člověk by čekal, že vlna pomstychtivosti utne neustálé sexistické narážky– bohužel, neutnula!

Poznámky směrem ke mně byly ještě šťavnatější, upocených popleskání však naštěstí výrazně ubylo. A ubitá jsem byla i já, a to nejen kvůli naschválům a dvojsmyslům, ale život mi důsledně „oslazovalo“ i několik kolegyň, které můj zneuznaný ctitel „naočkoval“ proti mně. Asi tušíte, jak se situace vyřešila, školu jsem po roce opustila, rozhodně jsem v té době neměla na to „hnát“ vše ke zřizovateli školy či někam dál. Ani jsem se neodhodlala k tomu, „milého kolegu“ jednoduše proplesknout – to za mne ostatně nakonec udělal přítel mé nástupkyně. Partner nové tělocvikářky byl totiž veslař s velmi pádnou rukou, ale to už je cizí příběh…

Zákoník práce definuje sexuální obtěžování v § 1 odst. 9 jako: „jednání sexuální povahy v jakékoliv formě, které je dotčeným zaměstnancem oprávněně vnímáno jako nevítané, nevhodné nebo urážlivé a jehož záměr nebo důsledek vede ke snížení důstojnosti fyzické osoby nebo k vytváření nepřátelského, ponižujícího nebo zneklidňujícího prostředí na pracovišti nebo které může být oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí, které ovlivní výkon práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů". Zákoník práce pak dále uvádí, že sexuální obtěžování považuje jednoznačně za diskriminaci.

Kam se obrátit – užitečné odkazy:

www.civilcourage.cz

www.pravnilinka.cz/bezplatna-pravni-poradna-zdarma/sikana-na-pracovisti.html

www.sikanavpraci.cz/co-vsechno-je-sikana/sexualni-harrasment/

www.bozpinfo.cz/win/vyhledavani_2.html?f_kw=mobbing

Doporučujeme

Články odjinud