Ženám v plodných dnech voní nejvíce muži čpící testosteronem | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ženám v plodných dnech voní nejvíce muži čpící testosteronem

Ženy na vrcholu své plodnosti menstruačního cyklu vnímají muže s vysokou hladinou testosteronu jako nejvoňavější. Jinými slovy pánové mající vysokou hladinu mužského pohlavního hormonu jsou pro ženy v době ovulace velmi přitažliví i čichově.

V minulosti bylo prokázáno, že když se žena nachází v nejplodnější fázi cyklu, přitahují ji muži vizuálně velmi maskulinní. Jenže dámy reagují na své protějšky také nosem. Podle nových experimentálních výzkumů, jejichž závěry byly publikovány v odborném časopise Journal of Evolution and Human Behavior, totiž ovulujícím ženám voní více muži s nejvyšší hladinou testosteronu.

Autoři studie k tomu došli tak, že pánům po dva dny dávali tričko na spaní, které nasálo přes noc jejich tělesný pach. Muži nesměli konzumovat aromatické potraviny (česnek, cibule, chilli, zrající sýry apod.) a nesměli také používat parfemované mycí prostředky a jinou kosmetiku. Trička pak vědci předložili ženám v různých fázích menstruačního cyklu. A všechny měly hodnotit příjemnost, sexappeal a intenzitu vůně. Mužům byly odebrány vzorky slin, z nichž byla stanovena hladina testosteronu.

Ženy, které byly v nejplodnější fázi menstruačního cyklu, dávaly přednost vůni těch mužů, kteří měli nejvyšší hladinu testosteronu v krvi.

Mužnou vůni v tělesném pachu ovlivňuje především androstenol. Muži ho tvoří více než ženy a jedinci s vysokou hladinou testosteronu ho produkují více.

Vysoká hladina testosteronu u mužů je známkou jejich maskulinity a také pevného zdraví a dobré imunity. Podle evolučních zákonů tak ženy zřejmě dokážou v plodných dnech cítit jedince nejkvalitnější pro plození potomků.

Doporučujeme

Články odjinud