Zkuste divokého aljašského lososa - tři recepty pro vás

| Autor: redakce | Rubrika: Láska a vztahy

Aljašský losos se vyznačuje vysokým obsahem kvalitních proteinů, vitaminů, minerálů, ale především přírodních Omega-3 kyselin, kterých má dokonce tři až pětkrát více než řada u nás běžně konzumovaných ryb v čele s oblíbeným tuňákem.

Divoký aljašský losos je populární především díky vysokému obsahu nenasycených kyselin Omega-3, které působí blahodárně na kardiovaskulární procesy, posilují imunitu a příznivě ovlivňují i nervový systém. V této podobě je navíc dokáže organizmus snadno vstřebat a efektivně využít. Mnoho napoví také čísla – zatímco losos má 1600 mg Omega-3 kyselin ve 100 g masa, tuňák pouze 300-500 mg, pstruh 500 mg a kapr 200 mg.*

Losos je také významným zdrojem kvalitních proteinů, vitaminů B, D a E, vápníku, jódu, draslíku a selenu.

Toast se salátem z aljašského lososa



pro 4 osoby

4 plátky toastového chleba
2 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare)
10 g šalotky
10 g pažitky
100 g celozrnné horčice
100 g majonézy
4 veké listy salátu Dubový list
5 g kopru
1 ks citronu
50 ml olivového oleje
černé mleté koření
sůl

Šalotku a pažitku nakrájíme na jemno a přidáme k lososovi. Dochutíme solí, kořením, horčicí, citronovou šťávou a spojíme majonézou. Na opečený toast položím list salátu. Salát z lososa dáme na vrch a ozdobíme koprem.


Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutóny




4 osoby


2 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare)
1 l mléka
0,5 l smetany na šlehání
10 g bazalky
1 ks bagety
sůl
černé mleté koření
česnek
olivový olej

Svaříme mléko se smetanou. Přidáme vykostěného lososa a pořádně rozšleháme. Dochutíme solí, kořením a bazalkou. Z bagety si vytvoříme kostky a opečeme s česnekovým olejem.


Fettuccine s aljašským lososom a smetanovo-bazalkovou omáčkou




4 osoby

3 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare)
500 g fettuccin těstovin
80 ml olivového oleje
10 g šalotky
10 g bazalky
50 ml bílého vína
smetana na šlehání
sůl
mleté černé koření
tabasco

Šalotku orestujeme, zalijeme bílým vínem, přidáme lososa, bazalku, sůl, koření, tabasco a zjemníme smetanou. Do omáčky zamícháme těstoviny.


Další recepty z lososa naleznete v našem Katalogu potravin






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz







Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

EVA (45): Dělala jsem muži naprostý servis. Stejně utekl se ženou, která ani nevaří

EVA (45): Dělala jsem muži naprostý servis. Stejně utekl se ženou, která ani…

Včera | 5 | Řada žen si myslí, že když svému muži snesou modré z nebe, připoutají si ho k sobě navždy. Ne každý…

Nevěra na obzoru: Jak jí předejít a nepodlehnout touze?

Nevěra na obzoru: Jak jí předejít a nepodlehnout touze?

22. 11. | Nejen muži, ale i my ženy se občas ocitneme v situaci, kdy zvažujeme nevěru. Bojujete s pokušením a…

Není dobrý milenec? Vychovejte si ho!

Není dobrý milenec? Vychovejte si ho!

21. 11. | Žádný učený z nebe nespadl a ne každý je v posteli dobrý odjakživa. Někdo je prostě talent od…

ERIKA (39): Zapletla jsem se s bratrem svého muže. Nevím, jak se vymotat

ERIKA (39): Zapletla jsem se s bratrem svého muže. Nevím, jak se vymotat

21. 11. | 15 | Když jste jedna rodina, trávíte spolu hodně času, a přitom nejste pokrevní příbuzní, může přeskočit…