Zkuste divokého aljašského lososa - tři recepty pro vás

| Autor: redakce | Rubrika: Láska a vztahy

Aljašský losos se vyznačuje vysokým obsahem kvalitních proteinů, vitaminů, minerálů, ale především přírodních Omega-3 kyselin, kterých má dokonce tři až pětkrát více než řada u nás běžně konzumovaných ryb v čele s oblíbeným tuňákem.

Divoký aljašský losos je populární především díky vysokému obsahu nenasycených kyselin Omega-3, které působí blahodárně na kardiovaskulární procesy, posilují imunitu a příznivě ovlivňují i nervový systém. V této podobě je navíc dokáže organizmus snadno vstřebat a efektivně využít. Mnoho napoví také čísla – zatímco losos má 1600 mg Omega-3 kyselin ve 100 g masa, tuňák pouze 300-500 mg, pstruh 500 mg a kapr 200 mg.*

Losos je také významným zdrojem kvalitních proteinů, vitaminů B, D a E, vápníku, jódu, draslíku a selenu.

Toast se salátem z aljašského lososa



pro 4 osoby

4 plátky toastového chleba
2 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare)
10 g šalotky
10 g pažitky
100 g celozrnné horčice
100 g majonézy
4 veké listy salátu Dubový list
5 g kopru
1 ks citronu
50 ml olivového oleje
černé mleté koření
sůl

Šalotku a pažitku nakrájíme na jemno a přidáme k lososovi. Dochutíme solí, kořením, horčicí, citronovou šťávou a spojíme majonézou. Na opečený toast položím list salátu. Salát z lososa dáme na vrch a ozdobíme koprem.


Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutóny




4 osoby


2 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare)
1 l mléka
0,5 l smetany na šlehání
10 g bazalky
1 ks bagety
sůl
černé mleté koření
česnek
olivový olej

Svaříme mléko se smetanou. Přidáme vykostěného lososa a pořádně rozšleháme. Dochutíme solí, kořením a bazalkou. Z bagety si vytvoříme kostky a opečeme s česnekovým olejem.


Fettuccine s aljašským lososom a smetanovo-bazalkovou omáčkou




4 osoby

3 ks aljašského lososa (King Oscar nebo Rio mare)
500 g fettuccin těstovin
80 ml olivového oleje
10 g šalotky
10 g bazalky
50 ml bílého vína
smetana na šlehání
sůl
mleté černé koření
tabasco

Šalotku orestujeme, zalijeme bílým vínem, přidáme lososa, bazalku, sůl, koření, tabasco a zjemníme smetanou. Do omáčky zamícháme těstoviny.


Další recepty z lososa naleznete v našem Katalogu potravin






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz







Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tchyně, matka, kolegyně: Tyto ženy mohou ohrozit váš vztah!

Tchyně, matka, kolegyně: Tyto ženy mohou ohrozit váš vztah!

Včera | I když váš vztah působí idylicky a neohrozitelně, nikdy není na škodu mít se trochu na pozoru.…

DÁŠA (33): Před svatbou začal hrozně pít, mám si ho brát?

DÁŠA (33): Před svatbou začal hrozně pít, mám si ho brát?

Včera | 16 | Dáša má těsně před svatbou a její nastávající se začíná pěkně vybarvovat. Budoucí nevěsta proto…

EDITA (40): Bývalka mého muže mi dělá v práci peklo

EDITA (40): Bývalka mého muže mi dělá v práci peklo

23. 4. | 8 | Edita má svoji práci ráda a rozloučit se s ní rozhodně nechce. Denně ale musí svádět boje s bývalou…

6 smrtících ran pro partnerství: Tyhle věci jsou horší než nevěra

6 smrtících ran pro partnerství: Tyhle věci jsou horší než nevěra

22. 4. | Myslíte si, že nevěra je ten nehorší důvod, kvůli kterému byste opustila svého partnera? Pak se…