Ztrácíte chuť na sex? Kdy už je to problém…

Ztrácíte chuť na sex? Kdy už je to problém…

Sex není povinnost. Každý může být unavený, podrážděný nebo zkrátka nemít chuť jen tak bez příčiny. Je-li však váš nezájem dlouhodobý, měli byste se nad tím zamyslet. Kdy „TO“ nechtít je ještě přirozené a kdy byste měli začít uvažovat o návštěvě sexuologa?

Ztráta chuti na sex, libida, sexuálního apetitu, můžeme tomu říkat jakkoliv, postihuje ztráta chuti na sex asi 35 procent žen, zatímco u mužů jen zhruba16 procent. I když jsou tedy muži postiženi méně často, na rozdíl od žen se s tímto stavem smiřují mnohem hůře. Nepociťují ho totiž shodně jako ony.

Zatímco ženy se s takovými problémy vyrovnávají snáze, věnují svou přebytečnou energii rodině a dětem, muži jsou frustrováni a mají pocit, že selhali a jejich mužnost je ohrožena. Mezi nejčastější příčiny ztráty zájmu o sex u mužů pak patří porucha erekce, úzkost a strach ze selhání, stres v práci a rodině, chronické fyzické i psychické problémy.

O ztrátě libida mluvíme tehdy, když trvá tento stav několik měsíců za sebou. Dochází k němu plíživě a postupně, málokdy se přihodí náhle.

A jaké jsou nejčastější příznaky:

1. Jeden z dvojice je opakovaně iniciátorem sexu. Druhý partner se cítí přinucený.

2. Na sex se netěšíte.

3. K fyzickým dotekům dochází pouze v ložnici.

4. Při milování nepociťujete propojení a sdílení.

5. Sex je mechanický, rutinní.

6. Sexuální myšlenky a fantazie o partnerovi se téměř neobjevují.

7. K sexu dochází maximálně jednou až dvakrát do měsíce.

Vzhledem k tomu, že ztráta chuti ohrožuje manželství a partnerství více než kterákoli jiná sexuální dysfunkce, stojí za to se nad ní zamyslet a nenechat problém prohloubit, případně se poradit v sexuologické poradně. Čas totiž v tomto případě hraje proti nám.

Autor: Lucie Petrová

Doporučujeme

Články odjinud