Dermatoložka radí: Jak se připravit na změny v menopauze

Dermatoložka radí: Jak se připravit na změny v menopauze

Menopauza se překládá jako poslední menstruační období, kdy ustává produkce hormonů vaječníky. U žen většinou přichází zhruba kolem 50. roku věku a právě v tomto období prochází tělo ženy změnami, které ovlivňují celý organismus. Jak se s nimi vyrovnat? Na to jste se ptaly kožní lékařky a korektivní dermatoložky Ivy Obstové.

Co vás nejvíc zajímalo?

Zdravím, celý život jsem měla pleť bez problému. Nyní jsem dva roky po přechodu a pleť se mi začala mastit a občas se mi udělá i nějaký pupínek. Myslíte, že na to mohou mít vliv hormony?

Mohou, ale často bývají tyto projevy podporovány změnou prostředí pracovního nebo domácího, stravou a stresem.

Ráda si lakuji nehty, ale jsou stále křehčí a lámavější. Co s tím můžu dělat?

Můžete podpořit jednak zevně: zpevňujícími laky z lékárny, menším mechanickým namáháním (vyloučit např. nadměrné máčení ve vodě atd). A vnitřně: přípravky na posílení nehtové ploténky v tabletách.

Dobrý den, je mi 55 roků a jsem v menopauze. Trpím častými návaly a velkou nespavostí. Prodělala jsem rakovinu prsu, před pěti lety jsem podstoupila operaci, kdy mi byl vyňat nádor a chodila jsem na ozařování. Chemoterapii jsem neměla. Děkuji předem za odpověď.

Na trhu je v poslední době množství volně prodejných přípravků, které obsahují kombinace vitamínů a přírodních estrogenů. Velmi se osvědčuje pravidelné cvičení tzv. hormonální jógy.

Dobrý den, je potřeba měnit kosmetiku v průběhu menopauzy, kdy se pleť mění na vyzrálou? Co byste mi doporučila? Máte nějakou radu, co udělat s povislými víčky, když nechci jít na plastiku?

V poslední době plastičtí chirurgové používají i jiné metody vylepšení stavu očních víček. Záleží na výchozím stavu, tedy množství povislé kůže, věku atd. Nutná je samozřejmě osobní konzultace.

Všechny otázky z proběhnutého chatu najdete zde.

Interview s dermatoložkou MUDr. Ivou Obstovou o období menopauzy a jejím vlivu na pleť ženy najdete i v následujícím videu:

Doporučujeme

Články odjinud