Gynekoložka radí: Jak poznáte, že začíná menopauza?

Gynekoložka radí: Jak poznáte, že začíná menopauza?

Návaly, nespavost, pocení, řídnutí kostí, vypadávání vlasů, křehčí a sušší pleť. To všechno jsou příznaky, že se blížíme k přechodu. Dnes jsou ženy ve středním věku v dobré kondici a mnohdy nastupující menopauzu ani nezaznamenají. Kdy je proto ta nejlepší doba navštívit gynekologa?

První signál

První signál, kdy žena pozná, že něco není v pořádku, je menstruace. Ta buď vynechává, nebo přijde později a je silná – to je známka, že začal „vypadávat“ gestagen, hormon takzvané druhé fáze menstruačního cyklu. Pokud začal váš menstruační cyklus vykazovat odchylky a jste ve věku, kdy by u vás menopauza mohla začít nastupovat, je pro vás nejlepší jít ihned ke svému gynekologovi. Ten na základě testu hormonálních hladin vyhodnotí, jak blízko menopauzy se nacházíte, a stanoví nejvhodnější léčbu. Ta může trvat pět let i déle. Záleží na tom, v jaké fázi menopauzy poprvé přijdete.

Máte nějaké otázky? Chat s kožní lékařkou a dermatoložkou Ivou Obstovou proběhne v pátek 11. listopadu ve 14.00.

Pokračování 2 / 3

Jak se řeší nedostatky

„Při nepravidelné menstruaci buď dáváme na druhou polovinu cyklu hormon gestagen, aby se jeho hladina srovnala, nebo přidáme i nějaký fytogestrogen. V případě, že test ukáže i nižší hladinu estrogenů, doporučujeme ženám některý z kombinovaných přípravků,“ říká MUDr. Pavlína Marešová, autorka knihy Moderní postupy v gynekologii a porodnictví.

Některé ženy přijdou hned po prvním vypadnutí cyklu, jiné to až tak neřeší a lékaře navštíví až ve chvíli, kdy jsou si jisté, že s cyklem není něco v pořádku, vypadl už víckrát a menstruace je při něm silnější, než obvykle bývala.

Pokračování 3 / 3

Pro koho jsou přírodní produkty

„Záleží na tom, co žena chce, jestli dá přednost přírodním přípravkům, nebo hormonální léčbě,“ říká doktorka Marešová. Přírodní fytoestrogeny obsahují například sója, červený jetel nebo včelí produkty. Jsou vhodné pro ženy, které nemůžou hormony, třeba kvůli vrozené predispozici nebo trombózám a embóliím, užívat. Společně s nimi jim pomůže vápník, vitamin D a dostatek pohybu.

Gestageny bohužel v přírodní formě neexistují, dají se tedy do těla dostat jen v tabletkách. Dávají se na druhou polovinu cyklu, zkvalitňuje se tak děložní sliznice. Estrogen ji žene do výšky a gestagen zkvalitňuje a zklidňuje. Když gestagen vypadává, sliznice roste tak dlouho, až přeroste možnosti svého znásobení a pak se začne odlučovat a je z toho to velké krvácení.

Nedojde tedy k němu v termínu, ale o dva nebo čtyři týdny později. Proto se dává jako prevence hormon druhého cyklu, který se bere preventivně od 16. nebo 17. dne do 25. dne menstruačního cyklu. Nezapomeňte pečovat také o pleť.

Doporučujeme

Články odjinud