Je možné oddálit menopauzu? Ano, ale pouze částečně

Je možné oddálit menopauzu? Ano, ale pouze částečně

Za posledních sto let se průměrné dožití ženy prodloužilo o více jak třetinu, ale věk vyhasnutí funkce vaječníků zůstává stále zhruba na padesátém roku života. Přesto ale existují i výjimky. Může za ně genetika, životospráva a také náš zdravotní stav.

Jste jiná, nebo průměr?

Menopauzapřichází, když dojde ve vaječníku zásoba vajíček (nová se už v průběhu života netvoří, jen dozrávají a odumírají). Někdy se klimakterium objeví už kolem čtyřicítky, jako předčasná se ale označuje ta, která začne už před 40. rokem života. Přesto se menopauze dřív či později žádná z nás nevyhne, i když je pravda, že zhruba jedno procento žen je schopné menstruovat až zhruba do 57 let.

Pokračování 2 / 4

Na co se připravit

„Asi 75 % žen trpí v různé míře akutním klimakterickým syndromem. Ten v sobě skrývá obtíže způsobené poruchami napětí cévní stěny (návaly horka, pocení), změny psychického stavu (poruchy spánku, podrážděnost, deprese, úzkost, nesoustředěnost), bušení srdce, bolesti kloubů či ztrátu sexuálního zájmu. U všech žen se nedostatek ženského hormonu estrogenu produkovaného vaječníky projeví výrazným zrychlením stárnutí organismu,“ říká docent Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky ve FN Motol.

Vhodnou kosmetiku pro péči o zralou pleť najdete zde.

Pokračování 3 / 4

Přijde dřív, když…

Menopauza může nastat předčasně v případě autoimunitního onemocnění, kdy si žena vytváří protilátky proti vlastním vajíčkům nebo vaječníkům, nebo při snížené činnosti štítné žlázy. Příchod menopauzy můžou ovlivnit kromě infekčních chorob i tuberkulóza vaječníků nebo příušnice. A také, pokud přijdeme o vaječníky kvůli zdravotním potížím.

Pokračování 4 / 4

Co ovlivnit můžeme

Jediné, co my samy opravdu v menopauze můžeme ovlivnit, jsou průvodní znaky při klimakteriu. Čím? Zvolením vhodné stravy, pohybu, vitaminových doplňků, vhodné kosmetické péče a udržením zdravého poměru svalové a tukové hmoty v těle. Pokud se nechceme v menopauze ocitnout předčasně, měly bychom se vyhnout kouření.

Doporučujeme

Články odjinud