Mužská menopauza skutečně existuje. Ale je velmi vzácná

Mužská menopauza skutečně existuje. Ale je velmi vzácná

Světoví odborníci se shodli. Odpůrci i obhájci konceptu mužské menopauzy po zhodnocení několika vědeckých studií přistoupili na to, že i pány skutečně postihuje přechod. Je to jev ale mnohem vzácnější, než se dosud soudilo. Hormonální menopauza ovlivní život jen u dvou procent mužů.

Mužská menopauza má pak podle studií z Londýna a Manchesteru tři klíčové symptomy, podle nichž ji lze diagnostikovat. Všechny souvisejí se sníženou hladinou testosteronu v krvi a jsou jimi: chybějící ranní erekce, snížené libido a porucha erekce.

Ale všechny tři tyto symptomy musejí být zároveň provázeny právě sníženou hladinou testosteronu. Pokud je hladina normální, pak se nejedná o menopauzu a nelze tyto problémy řešit podáváním hormonů.

Dalšími průvodními symptomy mužské menopauzy mohou, ale nemusejí být neschopnost běžet a nést těžké předměty, neschopnost ujít více než kilometr, neschopnost kleknout, shrbit se či předklonit, nedostatek energie, smutek a malátnost.

Co však s mužskou menopauzou nesouvisí a dosud s ní bylo spojováno je: změna ve spánkovém režimu, špatná koncentrace, pocit bezcennosti a neschopnosti, nervozita, úzkost a problémy vstát z židle.

Mnoho mužů má dnes problémy s erekcí a libidem a přitom nemají sníženou hladinu testosteronu, tito muži tak mužskou menopauzou netrpí. Jim by léčba podáváním testosteronu nepomohla, ale může naopak uškodit.

ČTĚTE TAKÉ:
Muži umírají dříve než ženy kvůli sexu

Doporučujeme

Články odjinud