Premenopauza nebo dokonce menopauza? Zatočte s nimi přirozenou cestou

Premenopauza nebo dokonce menopauza? Zatočte s nimi přirozenou cestou

Ať chcete nebo ne, jednou to potká i vás. A i když je slovo „menopauza“ nebo „premenopauza“ pro mnohé ženy spíše strašákem, nemusí to tak být. Tahle přirozená fáze reprodukčního života ženy je výzvou a záleží na vás, jestli ji přijmete, nebo rezignujete a budete se litovat. Že vám pokaždé nebude do smíchu? Nevadí! I to je normální. Zkuste to třeba alternativně, s přírodou za zády. Možná to bude příjemnější.

Když se dozvíte diagnózu

Před pár měsíci mi moje gynekoložka potvrdila z krevních testů, že jsem se ocitla v tzv. premenopauze. Ne že bych to nečekala, vždyť mi je padesát, ale přiznám se – když jsem to slyšela nahlas, trochu mě to vyděsilo. Hlavou se mi honily různé myšlenky: Panebože, přiberu! Panebože, už nikdy nebudu těhotná! Panebože, budu pro manžela méně atraktivní! Panebože, už nebudu mít chuť na sex! Jo, kdo tohle nezažil, neví.

Když si k tomu otevřete časopisy a začtete se do článků na tohle téma, máte dojem, že fakt o nic nejde. Že všechno spraví hormony, které do vás budou lékaři pumpovat, že všechno spraví čas a tak dále a tak dále. No jistě, ale JAK dlouho to může trvat? Premenopauza je totiž doba, která předchází menopauze a může trvat různě dlouho. Rok, dva, tři. Katastrofa. Kdo to má vydržet? A hlavně – jak?

Pokračování 2 / 8

Premenopauza versus menopauza

Tenhle poměrně nový termín vytvořila v posledních dvaceti letech lékařská komunita, aby popsala příznaky způsobené normálními hormonálními výkyvy, ke kterým dochází, když se žena blíží do menopauzy. I bez doktorů to my ženy moc dobře víme. Začne se zkracovat menstruační cyklus, menstruace je nepravidelná, bolestivější, kratší nebo naopak delší. Jsme podrážděnější, nejraději bychom každému vletěly do vlasů (podobně jako při PMS), na sex moc náladu taky nemáme – prostě paráda.

Jistě, tyhle příznaky jsou široké a u každé ženy můžou být jiné. Obecně ale u téměř všech způsobují zmatek a úzkost. A čím mladší jste (no ano, může to přijít klidně v pětačtyřiceti), tím zmatenější můžete být. A taky frustrovanější. Vím, o čem mluvím. Cítím se totiž stejně mizerně. Ovšem je tady možnost řešit vše s přírodou za zády. Ve finále i klimakterium je přirozená věc. Proč tedy nezkusit s příznaky bojovat jemnější formou? I někteří odborníci říkají, že přirozený přístup může být efektivní. Co tedy můžete vyzkoušet?

Pokračování 3 / 8

Pohyb vám opravdu pomůže

Ano, cvičení je naprosto důležité. A i když se vám naprosto nikam nechce, protože máte nafouklé břicho, bolí vás prsa a nejraději byste spořádala tuny čokolády, nejlepší je opravdu pohyb. Když se dokopete k tomu, abyste si šla zaběhat nebo aspoň rychle se projít (já chodím na HEAT), po pár minutách se přepnete do jiné fáze, mozek vám začne vyrábět hormony štěstí a je vám úplně šumafuk, že holky kolem vás mají o dvě čísla menší sukni. Kromě toho pomáhá pohyb i proti nespavosti (večer ale doporučuji raději něco klidnějšího), návalům tepla i výkyvům nálad. Pozor, kombinujte aerobní cvičení s relaxačním, třeba jógou, pilates nebo čímkoli klidnějším.

Pokračování 4 / 8

Lněné semínko

Lněné semínko patří do stejného „tábora“ jako sója a další fytoestrogeny. Jedna studie provedená klinikou Mayo prokázala, že výskyt návalů se snížil až o 50 % jen tím, že ženy konzumovaly lněné semínko. No není to úžasné? Spolu s omega-3-mastnými kyselinami vám pomůžou tyhle přírodní estrogeny stabilizovat náladu. A nejzajímavější je to, že ve srovnání s hormonální substituční terapií stačí 40 g lněného semínka, aby došlo ke stejnému účinku – tedy k snížení návalů horka, vaginální suchosti a poruch nálady.

Nechte si tedy od svého lékaře zjistit, jak na tom jste s hladinou estrogenů. Právě v premenopauze může být až přehnaně vysoká, což může být nebezpečné pro vznik cyst a pro zvýšené riziko rakoviny prsu. Ovšem lněné semínko dokáže podpořit zdravou hladinu estrogenu, stačí 2–4 lžíce denně. Já se teď cpu lněným semínkem každý den, dávám si je do smoothies, do kaše nebo do salátu.

Pokračování 5 / 8

Přírodní progesteron

Když jsem se o něm dozvěděla během festivalu Biostylu jako o super přípravku, který nahradí hormon progesteron, který byste jinak dostala v podobě syntetického léku, byla jsem nadšená. Ještě jsem ho nevyzkoušela, ale chystám se na to! Jde o přírodní mikronizovaný krém, kterým lze zmírnit jednak všechny příznaky premenopauzy, ale taky vás ochrání před hypoglykémií, upravuje funkci štítné žlázy, působí proti vytváření cyst, upravuje menstruaci a taky pomáhá při hubnutí! Zázračný lék z přírody? Nemá žádné vedlejší účinky, rozpouští se v tucích a uvolňuje se postupně. Aplikuje se ve formě krému a na rozdíl od syntetického progesteronu nemá vedlejší účinky.

Proč o něm gynekologové nevědí? Proč raději předepisují chemii? Gynekoložka Marcie Richardsonová z Deaconess Hospital v Bostonu přitom říká: „Tento přírodní progesteron opravdu funguje!“ A co v něm vlastně je tak úžasného? Jsou to výtažky z mexického divokého jamu – smldince chlupatého. Hm, tak tohle ještě neznám. Ale proč to nezkusit?

Pokračování 6 / 8

Červený jetel

Červený jetel, který určitě moc dobře znáte z našich luk, se často používá ke snížení vaginální suchosti a snížení návalů horka. Obsahuje spoustu izoflavonidů, které mají podobný účinek na vaše tělo jako estrogen. Ovšem podle několika studií z Harvard Medical School prý červený jetel není takový zázrak, jak by se mohlo zdát, aspoň pokud jde o vaginální suchost.

Pokračování 7 / 8

Akupunktura

Nechat do sebe píchat jehličky? Proč ne, pokud to bude mít opravdu efekt a snížíte tím příznaky premenopauzy. Ideální je tuhle metodu kombinovat s jinými metodami. Podle dr. Marcii Richardsonové už některé studie prokázaly účinnost u některých žen, zejména pokud jde o návaly horka. Ano, akupunktura může být užitečná a je užitečná pro spoustu nemocí, proč ne pro menopauzu?

Pokračování 8 / 8

Vitamin E

Bylinkářka mi poradila, abych užívala vitamin E v podobě pupalkového oleje. Naštěstí v kapslích, které se dají koupit, ale určitě seženete i pupalku, ze které si můžete olej sama připravit (pokud na to máte nervy a čas). Je skvělý v tom, že snižuje návaly, snižuje i krevní tlak a zpomaluje stárnutí buněk. Což právě potřebujeme, že? Vyzkoušíte něco z toho? Nebo už jste vyzkoušela? Jaké jsou vaše zkušenosti a co zabralo vám?

Doporučujeme

Články odjinud