6 tipů na ploché břicho. Co jiného kromě cvičení pro něj můžete udělat?

6 tipů na ploché břicho. Co jiného kromě cvičení pro něj můžete udělat?

Nebudeme vám lhát, že to jde bez cvičení. Protože vy víte, že to nejde. Máme pro vás ale pár tipů, co dalšího kromě sportu můžete udělat pro dokonalé bříško.

Nejprve trocha teorie.

Existují dva druhy břišního tuku. První je ten, který je vidět. To jsou faldy, které můžete chytit dvěma prsty společně.„Tento tuk má za cíl kumulovat dostatek energie pro činnost organismu a působí i jako izolace před podchlazením,“ vysvětluje výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. Místa, kde se tento tuk ukládá, odpovídají hormonálním typům, kterým laicky říkáme jablko a hruška. Typ jablko má přebytek tuku uložený v pase a končetiny zůstávají štíhlé, kdežto hruška má naopak většinu nadbytečného tuku uloženého na dolních končetinách a zadečku.

Druhý typ tuku je viscerální, který většinou vidět není, protože je uložen mezi orgány. „Ten působí v přiměřeném množství jako izolace a ochrana orgánů v dutině břišní,“ popisuje Kaprhálová a pokračuje: „Problém je, když se útrobní tuk zmnoží. Začne se ukládat do orgánů, a tím je poškozovat.“ To může vést k závažným chorobám, jako je cukrovka nebo také k infarktu či mozkové mrtvici. Zákeřnost viscerálního tuku je v tom, že spousta lidí neví, jestli trpí jeho nadbytkem. Určitým signálem může být větší obvod pasu. Co dělat, abyste se zbavili obou druhů tuku?

  • Omezte stres

„Ukládání viscerálního tuku masivně podporují stresové hormony, především kortizol,“ říká Kaprhálová. Kortizol se ve stresovém období uvolňuje v těle a má za úkol dodat energii do svalů, srdce a dalších orgánů. Domáhá se energie bez ohledu na to, kolik kalorií jste ve skutečnosti vydali. Chce, abyste jedli, a to hodně. Jenže tolik energie člověk nevyužije, a tak se mění v krvi na tuk a ukládá se do tukových zásob.

Ve stresu navíc netoužíme po salátu, ale po vysokotučném jídle, které stimuluje mozek, aby uvolnil hormony štěstí a snížil naši tenzi. Dalším problémem je, že čím víc kortizolu, tím méně testosteronu, což může vést k úbytku svalové hmoty. A čím méně svalů, tím méně spálených kalorií. Co s tím? Dopřejte si pravidelný odpočinek a naučte se dechová cvičení.

A extra tip: mějte po ruce žvýkačku. Australská studie prokázala, že žvýkání uvolňuje napětí a pomáhá nám lépe se koncentrovat.

  • Hodně spěte

Je prokázáno, že snížení doby spánku na pět hodin v rámci jednoho týdne snižuje citlivost vůči dalšímu citlivému hormonu v těle – inzulinu. Což je problém, protože ten ovlivňuje takřka všechny buňky v těle. Přímo i nepřímo řídí ukládání energie, růst buněk a hlavně hladinu cukru v krvi. Ve hře jsou i další negativa. Už jedna probdělá noc může mít za následek vyšší produkci hormonu ghrelinu (známý jako hormon hladu), který způsobuje výrazně vyšší chuť k jídlu. Odborníci upozorňují, že každé tři hodiny, o které snížíte dobu spánku, navýší vaši váhu o 4 až 5 %. Důležité je přitom nejen to, kolik hodin spíte, ale i to, zda chodíte do postele a vstáváte ve stejnou dobu. Studie z Brigham Young University ukázala, že ženy, které uléhají a vstávají každý den včetně víkendů zhruba ve stejný čas (tolerance 60 minut), mají méně tělesného tuku než ty, které uléhají a vstávají, jak se jim zachce.

  • Pijte citronovou šťávu

Tohle je jeden z nejlepších tipů na odstranění viscerálního tuku. Trochu citronové šťávy vymačkejte do sklenice teplé vody, a pokud vám to vyloženě nevadí, přidejte i špetku soli. Pijte nejen ráno, ale dejte si sklenici před každým jídlem. Nízký glykemický index citronu vyrovná hladinu cukru v krvi, čímž se zpomalí činnost inzulinu, který rovněž ovlivňuje ukládání tuků v břišní dutině. Obecně platí, že pití vody v pravidelných intervalech pomáhá „rozpouštět“ tuk kolem břicha a zlepšovat metabolismus. Navíc když se před obědem nebo večeří pořádně napijete, váš hlad je menší.

  • Lžička panenského kokosového oleje denně

Lenka Kaprhálová zastává názor, že kokosový olej patří mezi nejzdravější oleje na trhu. Obsahuje totiž nasycené tuky, které se dostávají přímo do jater, kde se rychle rozkládají na energii. Dokáže pomoct i v případě, že vás honí mlsná, a působí rovněž v hormonální rovině, kdy snižuje stres a úzkost, což jsou dvě z příčin nadměrného ukládání tuku v břišních partiích. Konzumovat ho můžete samotný, nebo se dá použít při přípravě jídel – například coby součást zdravé přípravy palačinek nebo do asijských receptů. Jen je vysoce kalorický, proto dodržujte doporučené dávkování, což je jedna až dvě polévkové lžíce denně.

  • Vylaďte jídelníček

Spousta lidí žije v omylu, že zbavit se tuků znamená vyřadit tuky z jídelníčku. Jenže to není pravda. Pro organismus je přijatelnější více tuků než více cukrů a platí to i pro oblast břicha, což potvrdila i nedávná studie univerzity v Alabamě. Na jejím základě bylo sestaveno složení jídelníčku, díky kterému se zbavíte tuku v oblasti břicha. Vypadá takto: 43 % kalorií byste měli přijmout ze sacharidů (hlavně z ovoce a zeleniny), 18 % z bílkovin (nejvíc z kuřecího masa a ryb) a 39 % z tuků (hlavně z avokáda a ořechů). Odborníci doporučují i mléčné výrobky, které vám pomohou zbavit se břišního tuku díky vápníku, který obsahují.

  • Co s vypouklým břichem?

Některým lidem vydrží ploché břicho maximálně od probuzení do snídaně. Jakmile si dají první sousto, vypoukne se a stejné zůstane až do druhého rána. Co s tím?

Lenka Kaprhálová říká, že to je nejčastěji způsobené špatnou mikroflórou ve střevech (tělu chybí bakterie, které dokážou rychleji zpracovat vlákninu), na vině ale může být i vyšší plynatost způsobená sníženou tvorbou enzymů ve slinivce či zhoršenou funkcí žlučníku. Zkuste se proto pravidelně hýbat, stačí i patnáctiminutová procházka. Doporučuje se také dostatečná konzumace potravin s bifidobakteriemi, jako je kysané zelí, kefír a jogurty. Samozřejmostí by měl být i pravidelný přísun vlákniny z ovoce a zeleniny.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud