A je to v suchu! Pronikněte do tajů deodorantů a antiperspirantů

A je to v suchu! Pronikněte do tajů deodorantů a antiperspirantů

Antiperspirant, nebo deodorant? To je otázka na tělo, kterou řešíme neustále. Ale hlavně tehdy, když udeří letní přepadovka veder.

Ať už se rozhostí horký den, nebo nás dožene nával stresu, vždy zatoužíme být v suchu a v pohodě sami se sebou i s okolím. Víte, že v kůži pro vaše ochlazení pracují až 4 miliony potních žlázek, kterými může protéct až jeden litr odpařené tekutiny za hodinu?

Nač se hodí deodorant?

Upřímně, jen na navonění. Chrání do určité míry proti nepříjemnému pachu, který se z potu může rozvinout. Obsahuje alkohol, který snižuje počet bakterií na pokožce a zároveň je „nosičem“ vůně. „Deočko“ vás může osvěžit v průběhu dne a používá se především do oblasti podpaží. Význam má pro ty, kteří se příliš nepotí a mohou je použít jako doplněk k denní hygieně, k osvěžení a jemnému „zamaskování“ pachu. Neredukuje ovšem množství potu.

Silák antiperspirant

Perspirace znamená vlastně dýchání, takže přes potní kanálky naše kůže dýchá a vlhkost je doprovodným jevem. Antiperspirant pracuje na bázi zazátkování vývodů potních kanálků a k tomu se využívají většinou soli hliníku, případně zirkonu. Ve svém důsledku to znamená, že je omezen výdej potu a vy se můžete cítit v příjemném suchu.

Používají se ve formě sprejů, kuliček či tyčinek, ale také v krémech, kterými můžete potřít větší plochy těla – třeba záda, hruď nebo plosky nohou. Silné a účinnější přípravky proti pocení se využívají v době, kdy uléháte do postele. Teplota těla při spánku až o půl stupně Celsia klesne a potní kanálky jsou připravené přijmout účinnou látku.

Tímto způsobem lze zbrzdit pocení až na tři dny. Jiné typy antiperspirantů obsahují látky, které se rozpouštějí v potu a pokryjí povrch kůže jemným gelem, která se časem odloučí spolu s odumřelými buňkami.

Šalvěj a ananas proti pocení

Když se chcete poprat s větší potivostí, vyzkoušejte šalvěj lékařskou. Má stahující účinky a dva šálky čaje denně už po týdnu zabraňují pocení zevnitř organismu. Pozor, ke zvýšenému pocení přispívá i káva a alkohol, a tak je omezte na minimum. Pochutnejte si raději na ananasech, melounech a okurkách. Obsahují zhruba 80 % vody. Hydratují organismus a tím pomáhají snižovat jeho vnitřní teplotu. No a ta se stane spojencem proti nadměrné vlhkosti na těle. Enzymy v ananasu detoxikují, snižují tak krevní tlak a zlepšují prokrvení orgánů. To usměrní produkci potu.

Když vás pot polije

Nadměrné pocení zná až 1 % lidí, pot se z nich lije i bez zjevné příčiny, řine se z čela, z vlasů i plosek nohou. Lidé s tzv. hyperhidrózou prožívají stále pocity trapnosti a společenského znemožnění. Až lékaři mohou rozluštit příčinu, kterou může být dědičnost, užívání léků, onemocnění štítné žlázy, hormonální změny, ale také obezita. „Nové metody v zařízeních estetické medicíny nabízejí víceméně účinné zákroky k omezení nadměrného pocení. Ať už je to aplikace botulotoxinu A tenkou jehličkou do postižených oblastí, nebo nejnověji diodový laser,“ radí dermatoložka Yvonne Bergerová.

Pomocníci proti pocení

Klepněte pro větší obrázek

1. Rexona, Pure Long Lasting Protection – bez alkoholu, parabenů, barviv a parfému, 80 Kč

2. Antiperspirant Stress Protect, 48h, Nivea, roll­on – proti pocení ze stresu, 90 Kč

3. Antiperspirant, Hand and Foot Lotion, Perspirex – na ruce a nohy, lotion za 365 Kč, roll­on za 290 Kč

4. Antiperspirant 48Hr, roll­on, Vichy – netvoří skvrny na oblečení, roll­on za 300 Kč, sprej za 330 Kč

5. Kuličkový deodorant, Eucerin – s lehkou svěží vůní pro běžné použití, pro citlivou pokožku a po holení, 199 Kč

6. Antiperspirační krémový deodorant Maximum Protection, Dove – osvěžující vůně do podpaží proti pocení, 160 Kč

7. Deo Pure Invisible, roll­on antitranspirant 48h, Biotherm – brání pocení a nežádoucím bílým skvrnám, 460 Kč

8. Deodorant s kuličkou, Avene – s termální vodou pro citlivou pokožku, bez hliníkových solí, parabenů a alkoholu, 269 Kč

9. Fyziologický deodorant 24H, La Roche­Posay – sprej proti nepříjemným pachům a vlhkosti, na citlivou pleť, 170 Kč

Článek vyšel v časopisu Dieta 6/2013

Doporučujeme

Články odjinud