Boj proti pocení

Boj proti pocení

Pocení je přirozenou a velmi důležitou součástí fyziologických procesů našeho organismu. Přesto je nám pocení nepříjemné a snažíme se proti potu všemi možnými způsoby bojovat. Důvodem je hlavně nepříjemný pach.

Způsobují ho bakterie, které normálně žijí na povrchu kůže a rozkládají bílkoviny a mastné kyseliny, jež jsou součástí potu. Tyto bakterie si doslova libují ve vlhkém prostředí, které jim může nabídnout lidské podpaží. Proto vyžaduje tato část těla extra ochranu. V minulosti byl tělesný pach signálem sexuální připravenosti, ale v dnešní době je jednoznačně zdrojem nepříjemností a trapných situací. Používání antiperspirantů a deodorantů by proto mělo být samozřejmou součástí našeho života.

Co je to deodorant?
Deodoranty jsou přípravky, které bojují s pachy potu, resp. pachy spojenými s rozkladem potu. Obvykle mají cíleně volené antibakteriální vlastnosti a zastavují růst bakterií, které způsobují zápach. Různým způsobem také zakrývají pachy potu (retence, parfemace).

Co je to antiperspirant?
Antiperspiranty omezují sekreci potu z potních žláz, tím snižují vlhkost, která vzniká v podpaží nebo na nohách. Jsou to výrobky, které potlačují a regulují problémy s nadměrným pocením. Většina antiperspirantů osahuje aluminiové soli, které částečně blokují potní kanálky a tím omezují pocení. Věděla jste, že při velké tělesné námaze a za extrémních podmínek je možné vyprodukovat až 12 l potu za 24 hodin? Za běžných podmínek však můžeme počítat s produkcí cca 180 ml potu za hodinu.

Co dělat když běžné přípravky nepomáhají a pocení se stává skutečným problémem?
Proti pocení je možné bojovat pomocí aplikace botulotoxinu, jehož účinek nastupuje od druhého dne a trvá 4-6 měsíců. Pokud problémy přetrvávají, je možné rovněž chirurgické řešení - odstranění potních žláz nebo endoskopická transtorakální sympatektomie což je endoskopická metoda, při níž dochází k tzv. "liposukci" podpaží - místo tuku dochází k odsátí potních žláz.

Fyziologické deodoranty od La Roche-Posay Deodoranty speciálně určené pro citlivou pokožku, neobsahují soli aluminia, alkohol ani parabeny. Neutralizují vlhkost a budou vás před nepříjemných zápachem chránit celých 24 hodin.

Nová generace deodorantů od Garnier
Mineral Ultra Dry jsou první 48hodinové antiperspiranty obohacené o Mineralite, vysoce absorpční minerál vulkanického původu. Zajišťují nepřetržitou ochranu proti vlhkosti, pachu a navíc neobsahují alkohol a parabeny.

BIO Deodorant bez aluminiových solí od Sanoflore
Dlouhodobě neutralizuje pach a obsahuje esenciální bio oleje z tymiánu, citrónu, zelené mandarinky a dobromysli. Je samozřejmě bez parabenů a silikonů.

TIP PRO MUŽE - Deodoranty a antiperspiranty Right Guard


Kamila Netolická ve spolupráci s MUDr. Lucií Růžičkovou Jarešovou Dermatovenerologické oddělení FN Motol, Praha

Doporučujeme

Články odjinud