Boty o nás dokážou říct víc, než si myslíme!

Boty o nás dokážou říct víc, než si myslíme!

Jaké jsou ženy, jež mají balerínky, a jaké ty, které nosí vysoké podpatky? Zvyšují boty sebevědomí? A co mají společného se sexem? Boty o nás dokážou říct víc, než si myslíme.

Čtyřicetiletá podnikatelka Anna z Prahy říká, že má ve svém botníku tolik bot, že už ani nejdou zavřít dvířka. „Manžel se kvůli tomu vždycky rozčiluje, když na nějaké moje pohozené boty narazí, protože jsou skoro po celém bytě,“ vypráví.

„Mám moc ráda boty na lehce zvýšeném podpatku nebo tenisky, které nosím každý den na procházku se psem. Neumím si ale představit, že bych šla večer do společnosti na vysokých jehlách. Ani bych na nich neuměla chodit. Asi před deseti lety jsem doslova ulítávala na botách, které měly masivní silnou podrážku, takovou tu briketu. Zdálky to vypadalo, že jejich nositelka má koňská kopyta. No a tyhle boty jsem kdysi doslova milovala,“ směje se Anna.

Legendární psychiatr Sigmund Freud s oblibou prohlašoval, že boty obklopující nohu jsou jistým symbolem moci. Naše boty napovídají, jakým způsobem se stavíme k životu a jací jsme. Žena prý také dokáže být za jediný den několikrát jinou osobností. Ráno doma pobíhá v teplých papučích, na pracovní setkání si vezme kožené boty na masivním podpatku a večer na schůzku s partnerem si obuje lodičky na vysokém podpatku, aby byla svůdná a sexy. S botami to je podle psycholožky Gabriely Schvaigerové jako s lidmi. Přitahují nás ti, kteří nám jsou podobní charakterem.

Jaké máš boty, taková jsi

„Parádivé slečny, dámy a modelky to táhne k lodičkám. Holky do nepohody nosí martensky nebo vysoké ‚pankáčské‘ boty. Domácí a rodinné typy mají zase rády botičky bez podpatků a intelektuálky tíhnou k sandálům a různým kotníčkovým semišovým nebo plyšovým lehkým botkám,“ vysvětluje doktorka Schvaigerová.

Sexuolog a vizážista dokážou podle bot mnohdy určit vcelku správně věk a postavu ženy a její vlastnosti či touhy. Některé se za svoji obuv schovávají, jiné zase jimi podtrhují svoji osobnost. Boty jsou vedle oblečení, šperků a kabelek i jedním z atributů dokazujících movitost majitelky.

„Žena mající doma spoustu lodiček a podobných drahých bot je jistě velmi štíhlá a atraktivní. Takovou obuv nenosí žena, která je nějak výrazně při těle. Její boty svědčí o tom, že je společenská, ráda se baví, není samotářská a pracuje třeba jako asistentka v nějaké důležité instituci.

Nenechme se ale mýlit. Příliš parádivé dívky a dámy mnohdy zajímá jen a jen móda a jejich botky. Takže svým blízkým a vůbec svému okolí toho ani víc dát neumějí,“ myslí si sexuolog Tomáš Kraj. Vizážista Robert, který obléká řadu celebrit, zase míní, že žena s mnoha páskovými a obecně hodně odhalenými botami ve skříni ráda flirtuje, svádí a je sexy. „Mnoho žen si ale nekoupí nebo si netroufne mít hodně sexy bot, protože by je jednoduše neuchodily,“ dodává Robert.

„Na hodně vysokých podpatcích se cítím sexy. Prý vypadám i štíhlejší než ve skutečnosti. Lidé se často diví, jak se dá v takových botách chodit. Dá, a je to i pohodlné. Musíte si ale vybrat kvalitní obuv,“ vysvětluje devětadvacetiletá Klára, která pracuje jako kosmetička a celý den je tak na nohách. „Musím ale přiznat, že elegance a ženskost vždy dostane přednost před pohodlím,“ dodává Klára, která přes svoji krásnou postavu chce vypadat ještě štíhlejší.

Popelčin střevíček

Důvodem, proč jsou ženskou slabostí boty a ne třeba klobouky, je skutečnost, že správné boty jsou prostě ohromně sexy. Ženě pomohou doladit celkový vzhled a odpoutají pozornost od nedokonalostí zbytku těla. A takové jehly dodají nohám zdání obrovské délky. „Některé ženy nabývají sebevědomí právě obuví,“ míní psycholožka Gabriela Schvaigerová. Jedna americká studie došla k závěru, že boty dělíme do čtyř hlavních kategorií: ženské a sexy, mužské, asexuální nebo staromódní, mladé a pro volný čas. První skupinu symbolizují podpatky, druhou klasické boty, třetí tenisky a čtvrtou sandály.

„Říká se, že ženy nosí podpatky, aby posílily své sebevědomí, ženskost a sex-appeal,“ shodují se psycholožky. Podpatky jsou již dlouho symbolem smyslnosti. A zajisté i střevíček zdánlivě ošklivé Popelky symbolizoval krásu. Ženské boty stejně jako délka jejich podpatků jsou nejčastěji symbolem sexu a energie, ale také síly, odvahy a slušnosti.

Tak třeba martensky na plošším podpatku jsou považovány za moderní, ale také poněkud tuhé, agresivní a individuální. Nedá se však říci, že by boty se sexem souvisely nějak úzce, i když v této souvislosti panuje hodně mýtů a pověr. Jsou muži, kteří chtějí, aby jejich partnerka nosila vysoké podpatky, protože to podtrhuje její ženskost. Je to pro ně jakýsi druh fetiše, stejně jako když se jim líbí jen určitý druh prádla. Vzrušující gazelí krok Gigantické jehly vynalezl v roce 1955 obuvník hvězd Salvatore Ferragamo, a do světa je uvedla americká herečka Marilyn Monroe.

Ačkoli každou chvíli způsobují nějaký nepříjemný problém při chůzi, nosí se dál. Ženy jednoduše vysoké podpatky většinou milují a s nimi i ty, kteří je pro ně vytvářejí. Svou slávu na vysokých podpatcích postavil Manolo Blahnik, Jimmy Choo nebo značka Badgley Mischka. Vratký krok na podpatcích totiž všem mužům připadá zajímavý a sexy, žena jim připomíná klátící se gazelu, tedy potenciální kořist, něžnou, žádoucí a zranitelnou. „Každý se ale musí poradit se svým vkusem. Někdo jehly nemá rád a raději obletuje ženy v sandálech nebo příjemných botkách z kůže či plyše,“ vysvětluje Gabriela Schvaigerová.

Důkazem toho, že nejen vysoké podpatky mohou být na ženské noze atraktivní, je, že herečka Audrey Hepburn, která se proslavila nošením elegantních balerínek, neměla rozhodně nikdy o nápadníky nouzi a dodnes je považována za jednu z nejkrásnějších žen v historii.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Kate Upton se podařilo vypudit vyzáblé modelky!!

Doporučujeme

Články odjinud