Bronz bez slunečních paprsků. Jak se vyvarovat skvrn při samoopalování | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Bronz bez slunečních paprsků. Jak se vyvarovat skvrn při samoopalování

Toužíte po opálené pleti, ale dovolená u moře je zatím v nedohlednu? Odstín v lesku zlata a bronzu si můžete s pomocí samoopalovacích přípravků obstarat už teď.

Snažíte se už před létem získat bronzovou pleť, a tak po zimě zchoulostivělou pokožku vystavujete ostrému jarnímu slunci nebo si leháte pod trubice solárií? Dozlatova opálená pleť je stále módní, vypadá zdravě a poněkud štíhleji. Dermatologové ale před takovým opalováním varují a jako jediný zdravý způsob, jak získat na kůži zlatavý odstín, doporučují kosmetické opalování – známé jako samoopalování. Takové sbírání bronzu s sebou totiž nepřináší žádná zdravotní rizika, není třeba se obávat rakoviny nebo zrychleného stárnutí pleti a vrásek jako ze sluníčka.

Samoopalovací přípravka

Některé ženy toužící po snědé pleti od samoopalování odrazují fleky na pleti nebo nepříjemná „vůně“ přípravků. Ta je typická pro spouštěč hnědnutí, dihydroxyaceton (DHA), který reaguje s aminokyselinami na povrchu kůže.

Nemusíte mít z této látky obavy – má přírodní původ – je to výtažek z cukrové třtiny. Jestli už pokukujete po nových jarních šatech, ale mléčně bílá kůže vám brání vyrazit v nich ven, pokuste se o samoopálení znovu a lépe. Při správném postupu se nemusíte obávat barevných fleků ani zápachu. Moderní přípravky jsou obohacené o vonné esence, které nelibý odér spolehlivě překryjí.

Jak na to? Nejdříve pokožku zbavte odumřelých buněk kartáčkem, lufou nebo peelingovým sprchovým gelem. Při drbání se soustřeďte na oblasti, kde je kůže nejhrubší a nerovná, jako jsou lokty, kolena, paty. A nezapomeňte na žádné hrubší místečko na kůži – tady by vás později prozradily tmavší fleky.

Před nanášením přípravku musí být vaše pokožka úplně suchá. Snažte se nezpotit a nepohybujte se v koupelně, kde je plno páry. Přípravek rozetřete krouživým pohybem a rovnoměrně. Rychle postupujte od chodidel směrem k břichu, hrudníku a pažím. Rozhodně se vyhněte ploskám nohou, zvlášte patám.

Nátěr nechte aspoň hodinu zaschnout. Po každé aplikaci si pořádne umyjte ruce. Se sprchováním a koupáním počkejte pět až osm hodin. Samoopalovací proceduru si napoprvé dopřejte tři dny za sebou. Barvu pak udržujte nejlépe jednou týdně.

Už žádné fleky!

U některých přípravků, které zabarvují kůži postupně, se nemusíte trefit do správného odstínu. Proto si pro začátek zvolte světlejší přípravek, ztmavit ho mužete vždycky. Vyhnete se tak nepříjemným flekům. Pro práci s nanášením přípravku je jedno, zda sáhnete po mléku, pěně, gelu či krému.

Tělový sprej na vodní bázi se pomocí rozprašovače rozprostře rovnoměrně, ale kůži může vysušovat. Zato tělové mléko většinou obsahuje mastné složky, které svědčí pokožce, ale někdy se hůř roztírají.

Chytré triky

Před samoopalováním je vhodné si navléknout tenké latexové (chirurgické) rukavice nebo použít speciální kosmetickou chňapku. Zabráníte tak obarvení prstů a dlaní. Nárty, hřbety rukou a prsty natírejte jen zlehka, na klouby (kolena a lokty) použijte méně přípravku. A místa, která chcete z jakýchkoli důvodů uchránit před zabarvením, můžete natřít silnou vrstvou krému. Docílíte tak vytvoření účinné bariéry proti působení samoopalovacího přípravku.

Nástřik pistolí

Pro kosmetické opálení jako ze Seychel můžete vyrazit třeba do salonu, kde používají nástřiky Vita Liberata. Zde se nástřiky aplikují na nahé tělo. Pro okamžité „opálení“ si můžete vybrat ze tří různých odstínů. Výhodou je, že se snáz nanáší, nicméně nedoporučuje se nosit v den nástřiku bílé oblečení, které se může zabarvit. Efekt opálení vzniká postupně. Novinkou jsou bezbarvé nástřiky, které vaši pleť zabarví v průběhu pár hodin.

Bronz z kabinky

Opalování v kabinkách je v USA bežné, u nás je teprve novinkou. Automatická kabinka vypadá jako sprchový kout s tryskami. Vstoupíte do ní s pokožkou ocištěnou exfoliací, a pokud chcete, s intimními partiemi zakrytými černým prádlem. Oproti nástřikům pistolí oceníte naprosté soukromí. V kabině dojde k předehřátí pokožky pomocí infračerveného světla, které podporuje rozevření pórů. Pomůže rychlému a hlubokému vstřebání opalovací tekutiny. Ta neobsahuje látky, které by znečistily oblečení. Intenzita opálení je srovnatelná s pěti návštevami solária.

Doporučujeme

Články odjinud