České módní hříchy: Zlato, stříbro, drahé kamení

České módní hříchy: Zlato, stříbro, drahé kamení

Další „hřích“ z našeho seriálu sice není pouze českou specialitou, nicméně jej lze u nás zahlédnout vcelku často. Nemusíte se dlouho rozhlížet, abyste ve své blízkosti našla dámu, která na sebe s gustem pověsí snad celý obsah své šperkovnice, nebo v dobré víře kombinuje šperky, které se k sobě naprosto nehodí.

Šperky milují ženy, muži (ti v našich zeměpisných šířkách spíše rezervovaně) i děti. Mnohé malé holčičky, které venku rošťačí s kluky, perou se a nenávidí panenky, se pak doma potají slastně prohrabují v maminčině šperkovnici. Šperky nás zkrátka přitahují; někdy celoživotně, jindy je v určitém období života nosíme, pak na čas odložíme, abychom se k nim jednou opět vrátili.

Vracíme se dokonce nejen ke svým šperkům, ale i ke šperkům svých maminek a babiček. Mnohé šperky „s historií“ mají svou vlastní duši a my je oblékáme jen při zvláštních příležitostech, třeba pro štěstí.

Ostatně staré šperky jsou neustálým zdrojem inspirace, ať už se jedná o šperky tepané, gravírované, smaltované, šperky z drátků, válcovaných drátků, korálků, různé typy textilních šperků či šperky s drahými kameny atd. Jenže to, že šperky milujeme, nestačí (podobně jako ve vztahu). Šperky, bižuterie, drobné doplňky se musí umět nosit a heslo „Čím víc, tím líp!“ v tomto směru rozhodně neplatí.

Zlato, stříbro, drahé kamení

Z decentní a důvěryhodné úřednice v kvalitním pastelovém „bankovním“ kostýmku může půl kila zlata na krku, uších a prstech udělat rozporuplně působící prodavačku štěstíček na pouti. Podobně zvláštní pocity ve vás vyvolá i krásná dlouhonohá slečna v jednoduchých pouzdrových šatech, které přišel její model příliš smutný, a tak se jej jala oživit.

Na krku se jí houpe nápadný stříbrný závěs s orientálními motivy a několika modravými azurity, uši zdobí blyštivé náušnice ala „diskokoule“ s krystaly známé značky, na pravačce má silikonové hodinky, na levačce nápadný náramek s odvážným mixem drahých přívěsků…a prstýnky snad ani počítat nebudeme. Zkrátka a dobře; špatně zvolené šperky umí váš jinak povedený outfit totálně pohřbít. Nebo naopak; dobře zvolené doplňky zvládnou „vzkřísit z mrtvých“ i 10 let starý černý rolák.

Sláva i smrt bižutérii!

Také milujete bižutérii? Její obrovskou variabilitu, dostupnost a schopnost vzkřísit z mrtvých jakýkoliv kus oblečení? Vhodně zvolená bižuterie se hodí ke každému stylu oblékání, snad kromě velmi sportovního. Jen prosím mějte na zřeteli, že pokud si vyberete masivnější náhrdelník, neměl by soupeřit se stejně masivními náušnice a naopak. Doplňky by měly váš look „doplňovat“ a ne mezi sebou bojovat o prvenství. A pozor, bižuterie se málokdy snese se šperky ze žlutého zlata.

Možná se pouštím na velmi tenký led, ale troufám říci, že více si v tomto ohledu mohou dovolit exotičtější typy, zvláště tmavší uhrančivé brunety. Slovansky a seversky vyhlížející světlovlasé dámy se světlejší pletí i světlýma očima zkrátka snesou o něco méně zdobnosti, která se v jejich případě snadněji přehoupne v kýč a vulgaritu.

Hry s flitry a blýskavými materiály

Flitry, kamínky i blýskavé materiály jsou stále vcelku „IN“, patříte-li k jejich příznivkyním, avšak rozhodně netoužíte po tom působit dojmem, že ještě neohroženou majitelkou střelnice a řetízkového kolotoče, obraťte v ruce každý šperk, který si chcete obléknout. Možná klidně začněte obracet hned ten první, který jste vzala do ruky. Na oděv našité flitry i kamínky působí obvykle velmi zdobně a nápadně, a tak si většinou vystačí samy se sebou, nebo třeba s vhodnou šálkou či šátkem.

Jste-li odvážná a sebevědomá dáma, možná ráda nosíte blýskavé textilní materiály (např. legíny s perleťovým leskem) nebo třeba stříbřitou (zlatou) nitkou protkané svetry. A právě takové kousky může efektně doladit vhodně zvolený minimalistický šperk. Pokud si však ke zlatě protkanému dlouhému kardiganu vezmete masivní pozlacenou soupravičku, kterou jste dostala na Valentýna od partnera, možná budete vypadat spíše jak druhá manželka arabského šejka, která si doma zapomněla hidžáb, než jako sebevědomý vamp.

Puntíky, kytičky a roztodivné vzory

Pokud si ráda oblékáte výraznější květinové nebo obrázkové vzory, rozpustilé puntíky i hravé kostky, mělo by vám při výběru doplňků vždy blikat oranžové světlo – zkrátka chvíli přemýšlejte, jestli se daný šperk k oblečení, opravdu hodí. Zda se sním urputně „nerve“ o první místo. Někdy vás v těchto případech může mile překvapit jednobarevná bižuterie, která příjemně ladí s jednou z barev daného vzoru. V případě pestřejších vzorů však dvojnásob platí již zmíněné pravidlo „Méně je více!“.

NÁŠ TIP: Vozte si je z dovolené!

Jantarový náhrdelník z Polska, stříbrné náušnice z Kréty, jemně propracovaný zlatý náramek z Turecka nebo variabilní šňůra drobných úlomků korálů z Jadranu, ale i další exotičtější šperky vám mohou připomínat příjemně strávené dny dovolené i okouzlit nejedno znalé oko svou originalitou a příjemně oživit váš outfit.

Doporučujeme

Články odjinud